Læsetid: 3 min.

Stalins forlængede arm

Tankevækkende og nuanceret biografi om Berija – monstret i overleveringen
26. marts 2005

NY BOG
Dette er ikke en apologi, hverken Amy Knights bog eller denne anmeldelse, men derimod – bogen altså – et øjeåbnende korrektiv til den fastslåede myte om sindbilledet på det hemmelige politi, tortur og voldsom død i mørke kældre: Lavrentij Berija.
Bogens danske titel: Berija. Stalins bøddel tramper umusikalsk i sildesalaten og dementerer Amy Knights nuanceringer. Det var Berija selvfølgelig også, bøddel. Denne intelligente, energi-ske, skruppelløse og horrible mand, der ved skamløs smiger forstod at bevare både magt og liv i den livsfarlige Stalins inderste kreds, havde utallige drab og andre ugerninger på samvittigheden.
Men det karakteristiske ved Berija var netop ikke dennes entydige egenskab af bøddel, for heri var han langtfra enestående; snarere hans rolle som løjtnant, hvilket da også er bogens originale titel, Berija – Stalin’s first lieutenant, hvilket jo samtidig har betydning af stedfortræder, håndlanger.
Amy Knight lægger ikke fingrene imellem, Berijas onde virksomhed var af ufattelige dimensioner: År efter år disse talløse arrestationer og natlige henrettelser i et retsløst helvede, der var Stalinsamfundets virkelighed; dertil kom folkefordrivelserne der i mangt og meget mindede om logistikken i holocaust. Endelig var Berijas person en levende illustration på totalmagtens vildeste udskejelser.
Berija lod unge piger, han øjede på gaden, overfalde, fik dem bragt til sit kvarter og voldtog dem. Menneskeliv betød intet for hans egen seksuelle tilfredsstillelse, herpå findes bevidnede eksempler.
Amy Knight er gået grundigt til værks, støtter sig kyndigt på det kildemateriale, der siden 1990’erne er lagt åbent frem i de gamle sovjetiske arkiver og tegner det første hele billede af den til tider næstmægtigste mand i Stalins rædselsregime. Dertil orienterer denne velskrivende amerikanske historiker sig i sit lands højeste kompetence i sovjetforskningen og gør ikke mindst meget ud af Berijas rødder i Georgien.
Dette særlige, at både Stalin og Berija kom fra Georgien, har som også tidligere vist af sovjethistorikere – f.eks. Ronald G. Suny – en særlig betydning med de to magtfulde mænds dermed specielle kulturelle og politiske forudsætninger. De talte samme sprog og delte samme begreber.

Skandaløs retssag
Vinderne eller magthaverne behersker som bekendt historien, eller har som vor nuværende statsminister trang til mere eller mindre kreativt at gøre det.
Berija tabte magtkampen efter Stalins død, fordi han blandt andet tog fejl af Khrusjtjovs handleduelighed og snuhed og ikke forestillede sig, at Ukraines tidligere førstesekretær kunne være lige så skruppelløs som han selv. De, der vandt, definerede herefter Berija og hans rolle. Det korte af det lange: Den tidligere statssikkerhedschef blev ved – selv efter stalinistiske forhold – en skandaløs skueproces dømt og henrettet, hvis ikke de sammensvorne med en febril Khrusjtjov i spidsen allerede havde kværket ham under arrestationen.
Verden gik ikke derved tabt af noget godt. Det pudsige er bare ifølge Knights fordomsfri fremstilling, at Berija umiddelbart efter Stalins død satte et større reformarbejde i værk, som kunne ligne et forstadium til perestrojka. Berija havde indset, at det sovjetiske system var ved at bryde samen under sin egen dødvægt, og at reformer i et omfang måtte til – også for at eliten og han selv i sidste ende kunne bevare magten.
Det er værd at bemærke at Berija således lignede en senere Andropov, der som Berija havde været chef for det hemmelige politi og havde blod op til albuerne, men bagefter fremstod som fremsynet reformist.
Således kunne det også være gået Berija, ifald han ikke havde undervurderet sine rivaler, de øvrige premierløjtnanter, Khrusjtjov selv, Malenkov, Bulganin, Molotov, m.fl., folk, der dybest set var lige så skyldige som manden, der af mange gode grunde kunne bruges som systemets bøhmand og kaldes dets bøddel.

*Amy Knight: Berija – Stalins bøddel. overs. af Henrik Enemark Sørensen. 432 s., ill. 399 kr. Schønberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu