Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Coltranes spiral

Kultur
28. november 2005

Det var først i midten af 1950'erne, da saxofonisten John Coltrane blev medlem af Miles Davis' gruppe, at hans spil for alvor tog form og fornyende retning. I de næste 15 år bragte han saxofonspillet ind i hidtil ukendte zoner med en blanding af spilletekniske landvindinger, musikstilistisk åbenhed og spirituel søgen.

Hans færden er veldokumenteret, men stadig kan der findes interessante ting frem. Således også disse radio-optagelser fra spillestedet The Half Note i New York, marts og maj, 1965, samlet på en dobbelt-cd. De har cirkuleret som piratkopier blandt kendere, men nu er de ude officielt og med glimrende, restaureret lyd. Centralt står den lange, stadig mere intense og indædte duel mellem Coltrane og Elvin Jones (trommer) på den 28 minutter lange One Down, One Up. Her skruer Coltrane sig længere og længere op i en spiral af rytmisk og sonisk ekstase; et fuldgyldigt og stærkt dokument fra Coltranes sidste, free jazz-fokuserede periode inden hans alt for tidlige død bare 40 år gammel i 1967 af sygdom. Også stærkt står cd 2 med de to numre, "Song of Praise" og "My Favorite Things", hvor McCoy Tyner (klaver), Jimmy Garrison (bas) og Elvin Jones yder ham kraftfuldt modspil.

John Coltrane: One Down, One Up - Live at The Half Note (2-cd. Impulse!)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her