Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

A History of Violence

Kultur
24. marts 2006

Hvad vold gør ved mennesker, er et af de store spørgsmål i David Cronenbergs seneste film, der også er en af hans bedste og lige udkommet på dvd. En fremragende Viggo Mortensen spiller familiefaren og café-ejeren Tom Stall, der fejres som helt, da han effektivt dræber to røvere. Nu opsøges han af tre gangsterlignende mænd, der insisterer på, at hans navn i virkeligheden er Joey, og at han bør komme med dem. Tom nægter begge dele, men tvivlen begynder at nage hos kone, børn og publikum. Hvem er Tom egentlig? A History of Violence kan tolkes på mange måder: Som en allegori over USA's krig mod terror - en uskyldig mand angribes og reagerer voldsomt - eller som et mere symbolsk billede på en forvreden, amerikansk selvforståelse. Cronenberg, der aldrig er bleg for at tale om og fortolke på sine egne film, leverer et veloplagt kommentarspor på dvd'en. Og i en timelang dokumentarfilm om tilblivelsen kan man blandt andet opleve, hvorledes den canadiske instruktør sørger for at indrette sig således, at han på optagelserne har tid til at finde ud af, hvordan han vil skyde hver scene. Det er, som hans producer siger, ret overraskende, fordi Cronenbergs film altid ser så veltilrettelagte ud - som om de er planlagt ned i den mindste detalje.

A History of Violence. Instruktion: David Cronenberg. Manuskript: Josh Olson. Region 2. SF Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her