Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Under overfladen

Douglas McGraths 'Berygtet', nok en film om Truman Capote, er lige så fascinerende et menneske- og kunstner-portræt som 'Capote'
Kultur
23. marts 2007

Det har altid undret mig, når to filmselskaber og instruktører i Hollywood kappes om at komme først med film, der minder mistænkeligt meget om hinanden. Det har selvfølgelig noget at gøre med, at visse emner og historier bliver hotte og derfor tiltrækker både kreative og pengefolk. Som f.eks. den amerikanske forfatter Truman Capote, der er hovedperson i to film om hans arbejde med hovedværket In Cold Blood (1966).

Douglas McGraths Berygtet (2006), som har dansk premiere i dag, måtte dog se sig slået på målstregen af Bennett Millers Capote (2005), der med rette blev hyldet for at være en intens skildring af kunstnerens arbejde med svært håndterligt materiale. Berygtet er en ikke mindre intens og seværdig film, men den er havnet i skyggen af Millers film.

Dramatisk sans

Det gælder også Toby Jones' overbevisende præstation som Capote, der ikke lader Philip Seymour Hoffmans Oscarbelønnede spil i Capote noget efter. Men Jones har den fordel, at han, fordi han ikke er lige så kendt et ansigt som Hoffman, i højere grad kan forsvinde ind i den krævende rolle, som nok er farvestrålende, men skal forvaltes med varsomhed for ikke at blive ren parodi. Og det formår Jones, der tilmed ligner Capote og hele tiden lader os ane forfatterens sårbarhed og usikkerhed under en arrogant, krukket facade.

McGrath har taget udgangspunkt i George Plimptons bog om vennen Capote, der, som undertitlen antyder, rummer vidneudsagn fra mennesker, der havde et forhold til forfatteren: Truman Capote, In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances, and Detractors Recall His Turbulent Career.

Nogle af disse udsagn leveres i Berygtet direkte til kameraet af skuespillerne, hvilket giver en slags dokumentarisk fornemmelse af, at man her får fortalt den virkelige historie.

Capote brød ny, litterær grund med In Cold Blood, en art journalistisk roman, der blev hans store mesterværk, men også endte med at ødelægge ham som menneske og kunstner, fordi han kom for tæt på dem, han skrev om, morderne Percy og Dick, der slagtede en hel landmandsfamilie for nogle få dollars.

I McGraths film kommer man et stykke bag om Capotes facade, fordi instruktøren bruger tid på at skildre den sladdervorne forfatters societyliv, hvor han også med vanlig dramatisk sans afprøvede sit materiale på et taknemmeligt publikum. I en sekvens ser man Capote fortælle den samme historie på forskellige tidspunkter til forskellige mennesker. Han lader Percy sige en sætning på forskellige måder og beslutter sig så til sidst for i bogen at bruge den, der lyder bedst.

Ligeværdigt forhold

Muligvis får Capote i højere grad vist, hvor smertelig en proces det var at skrive In Cold Blood, fordi han forelskede sig i Percy og led under, at han gerne så morderen hængt - for at få en slutning til bogen - samtidig med at han ikke kunne leve uden ham.

Men Berygtet er stadig en fascinerende skildring af en selvoptaget og usandsynligt begavet forfatter og selviscenesætter, som nok brugte og manipulerede med andre mennesker, men også brugte sig selv og sine mørke steder. Percy, der selv har kunstnerisk talent, siger på et tidspunkt, at Capotes forfatterskab er koldt. Måske var det derfor, at Capote hældte så meget af sit hjerte i In Cold Blood. Percy var anderledes ægte end de overfladiske mennesker, forfatteren foretrak at omgive sig med.

Det er selveste James Bond, Daniel Craig, der spiller Percy, og han viser igen, at han er en af Englands bedste karakterskuespillere. Hans Percy er mere maskulin end Clifton Collins jr.'s i Capote. Det er med til at tegne billedet af et mere ligeværdigt forhold mellem to mænd, der nok ikke var så forskellige.

Berygtet. Instruktion og manuskript: Douglas McGrath. Amerikansk (Dagmar, København, Café Biografen, Odense og CinemaxX, Århus)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her