Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Darth Vader besejret af cornflakes, Yoda på Pepsi

Imperiets stormtropper har indtaget min lokale Burger King og truer kunderne med et "galaktisk måltid". Star Wars og Amerikas fødevare-giganter er på krigsstien
Kultur
14. maj 2005

 

I filmen Supersize Me fra 2004 spiser instruktøren Morgan Spurlock udelukkende mad fra McDonald's i en hel måned. Han ville vide præcis, hvordan en fast-food diæt påvirker helbreddet, og om der er en sammenhæng mellem USA's hang til junk-food og den massive stigning i antallet af overvægtige. Efter 21 dage med McDonald's advarer lægerne ham om, at han udviser tegn på fedtlever, hans kolesterol-tal er skudt 40 procent i vejret, og han har taget knap 10 kilo på. "Hvis du får mere af den trykken for brystet og smerter i armen, så ring for himlens skyld til mig eller en ambulance. Det er livsfarligt, det du er i gang med. Du kan få varige men," siger en af lægerne. Han fortsætter alligevel. Udover at advare mod et enormt overforbrug af junk-food i Amerika peger filmen også på, at skolekantiner er fulde af sodavand, chips, kage, chokolade og alt for fedtholdig mad såsom burgere, pizza osv. Resultatet - fede amerikanere og særligt de mange unge - bekymrer sundhedseksperterne. De forventer, at fedme om få år vil overhale rygning som den mest udbredte årsag til hjerte-karsygdomme og for tidlig død. Følgesygdomme såsom sukkersyge og åndedrætsproblemer er således eksploderet over de seneste fem år; udgifterne til pleje er fordoblet. Problemet er ifølge Supersize Me, at de midler, der er til rådighed til folkeoplysning om sunde spisevaner, er det rene David mod fødevareindustriens Goliat-budgetter til reklamer, hvor pop-kulturen kædes sammen med produktet. PR-budgetterne hos PepsiCo og McDonald's er ca. en milliard dollar om året - hvis samtlige budgetter for spis-rigtigt kampagner i USA lægges sammen, udgør de knap en tyvendedel af bare PepsiCo's budget. Spurlock har fat i noget. Giganterne har råd til at plante sig dybt inde i de største Hollywoodfilms marketing og få adgang til dens indflydelse på forbrugerne. Den nye Star Wars film, Revenge of the Sith, er formentlig den sidste film i George Lucas legendariske saga om familien Skywalker. Filmene har indtjent knap ni milliarder dollar i biografen og i legetøjsforretningerne siden 1977, hvor Lucas scorede samtlige reklame- og merchandise-rettigheder. Hverken Darth Vader, Yoda, Chewbacca eller de to droider, R2-D2 og C-3PO har hidtil optrådt direkte i reklamer, fordi Lucas frygtede det ville udvande deres stjernestatus. (Figurer har optrådt i reklamer, men aldrig uden for Star Wars-universet.) Den frygt er fordampet. Ikke nok med det, Revenge of the Sith er med sin dybt integrerede marketing på tværs af adskillige markeder i føde- og dagligvarer nærmest unik i filmhistorien. LucasFilm har aftaler med Hershey Food, der nu laver små, fede M&M-Darth Vaders, fordi M&Ms er gået over til den Mørke side - de fås med mørk chokolade indeni... Vader kan også ses i en reklame, hvor han venter på, at indspille sin ringetone til Cingular Wireless; Chewbacca er i gang under høretelefonerne. I en reklame for Pepsi forsøger Jedi-riddernes metusalem, Yoda, at bruge Kraften til at manipulere frokosten fra en ung mand: Han kan få cheeseburgeren, "men ikke min Pepsi". Pepsi har købt eneret til Yoda. I Kellogg's tjeneste overfalder Darth Vader en møgunge, som forsvarer sig med sin lyssværds-ske (!) fra cornflakes-pakken. (Hasbro har kontrakt på legetøj, der løber til 2018. To nye computerspil fra filmen er allerede på markedet.) På min lokale Burger King er der Stormtropper og et "galaktisk måltid", der mestendels består af ... burgere og pommes frites. Morgan Spurlock overlevede sin månedlange McDonald's diæt, og rettede helbreddet op på tre måneder. Hvordan det går med resten af Amerika, efter at fødevaregiganterne har indtaget Hollywoods mest indbringende ejendom og fået adgang til dens indflydelse på popkultur og forbrugsvaner, skal der nok ikke en galaktisk fantasi til at forestille sig. Vi kan slå Imperiet og Darth Vader ihjel på computeren, men han nakker os i supermarkedet. Vi kan svaje og dukke os for lyssværd og -skeer, men vi kan ikke gemme os for den dybe, kryds-marketing af sukker og fedt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her