Nogle hilser begejstret den 24-årige Asmaa Abdol-Hamid som symbol for, at muslimske kvinder med tørklæde ikke nødvendigvis er undertrykte. Andre mener, at et patriarkalsk muslimsk kvindesyn nu legitimeres af selveste DR.
Selv trives Asmaa Abdol-Hamid glimrende som kvinde og dansk muslim:
"Danmark er et meget mere islamisk land end nogen af landene i Mellemøsten. Der er grundlæggende frihedsrettigheder, velfærdssystemet, som er meget islamisk, at betale skat, som kommer af det arabiske ord sakat. Men Danmark skal ikke være et islamisk land," understreger den unge socialrådgiver med det runde ansigt og de intelligente, mørke øjne.
Ikke desto mindre deler hun vandene, efter at hun efter kun én eneste tv-udsendelse er blevet verdensberømt i Danmark, endda sendt onsdag kl. 23 på den smalle kanal DR2.
Som den ene halvdel af studievært-duoen Adam og Asmaa i otte nye debatprogrammer, der tager fat på forskellighederne og forståelseskløften mellem den vestlige og islamiske verden efter Muhammedsagen, bærer Asmaa Abdol-Hamid nemlig muslimsk tørklæde draperet om overkrop og ansigt.
Først og fremmest af religiøse årsager. Mens hendes 12 år ældre medvært Adam Holm er erklæret ateist, er Asmaa Abdol-Hamid med sin sønderjysk-palæstinensiske baggrund seriøst praktiserende muslim.
"Tørklædet er en del af min påklædning. Jeg tager det kun af derhjemme og når jeg er sammen med kvinder. Jeg føler, at det giver mig mere frihed og ligestilling, for jeg vil ikke bedømmes på baggrund af mit køn, eller på, om jeg ser godt ud eller ej, men som menneske og på mine kvalifikationer," erklærer hun, der dog også er opmærksom på, at tørklædet netop kan overskygge budskabet. Dog kun en overgang, mener hun:
"Senere er jeg sikker på, at folk vil lægge mærke til indholdet. Tørklædet er jo bare et klæde," siger hun, der ikke anser studieværter uden tørklæde for uanstændige:
"Jeg har truffet valget for mig selv og pålægger ikke andre, hvad de skal vælge, modsat dem, der vil blande sig i mit valg. For mig handler det bare om at lave et godt stykke arbejde," understreger hun.
Propfuld mailboks
Den overvældende opmærksomhed er kommet bag på hende. Blot mens vi taler sammen, kimer Berlingske og Jyllands-Posten på andre telefoner. 50-100 mails ligger i mailboksen, og nye plinger stadig ind.
De fleste reaktioner er positive. Kendte og ukendte giver udtryk for, at hendes optræden var 'flot' og programmet fantastisk godt. De fleste faktisk danskere, forklarer Asmaa Abdol-Hamid, der også var glad for, at organisationen feministisk forum i en pressemeddelelse lykønsker DR2 med ansættelsen: "Hermed er DR med til at styrke både den kønsmæssige og etnicitetsmæssige ligestilling i Danmark."
Mindretallet af mindre begejstrede fylder dog sædvanen tro mest i offentligheden: Nogle anser Asmaa Abdol-Hamid for ikke at være muslimsk nok, andre mener, hun er for muslimsk. Til de første hører enkelte mænd med indvandrer-baggrund der, som hun udtrykker det, 'hellere vil se noget andet. At jeg som indvandrer-kvinde slet ikke stillede op, med eller uden tørklæde. Det er dem, der lever meget patriarkalsk.'
En anden gruppe hæfter sig derimod ved, at Asmaa Abdol-Hamid bl.a. i DR's radioserie om islam har givet udtryk for radikale muslimske holdninger. Organisationen Kvinder for Frihed, dannet af medlemmer af Venstre på Frederiksberg med medlems-overlap til det markant islamkritiske Giordano Bruno-selskab, har indledt en underskriftsindsamling for at standse programmet, da en tørklædeklædt studievært 'sender et forkert signal på skærmen'. Nahid Riazi, koordinator for Iranske Kvinders Rettigheder (IKR) opfordrer utilfredse seere til at protestere, og Naser Khader, folketingsmedlem (R) og formand for Demokratiske Muslimer, har takket nej til at være programmets gæst i aften.
Dels fordi han anser det for uhøfligt, at Asmaa Abdol-Hamid af religiøse grunde ikke giver hånd til mænd. Dels fordi han mener, at hendes partipolitiske engagement - Abdol-Hamid er suppleant til Byrådet i Odense for Enhedslisten - strider mod DR's krav til en studievært om politisk neutralitet.
Senest har Dansk Folkeparti søgt få kulturminister Brian Mikkelsen (K) til at gribe ind i sagen: Det er rystende, at Asmaa Abdol Riyad-Hamid klart har meldt ud i arabiske medier, at hun betragter sin ansættelse i Danmarks Radio som en form for religiøst kald, som hun vil bruge til at være 'ambas-sadør for den muslimske tro'," mener Louise Frevert (DF).
En sådan indgriben afviste kulturministeren dog allerede i går.
Alle kan blive klogere
Intet af dette synes dog at slå Asmaa Abdol-Hamid ud, når hun med sin letsyngende accent - hun er opvokset i sønderjyske Genner og flyttede som 16-årig til Vollsmose ved Odense - stiller op til interview. Hun læser i dag videre til cand.soc. og var helt uforberedt, da DR inviterede til skærmtest, som hun bestod blandt flere kandidater.
Hun betragter studieværtsjobbet som en stor udfordring og mener også, at hun netop som muslim kan bidrage med noget: "Hvis vi får en imam ind, kan jeg gøre det sværere for ham at gøre sig til talsmand for synspunkter, som reelt ikke deles af særlig mange."
Formålet med programmet er ikke at blive enige eller debattere med gæsterne, men at skabe forståelse.
"Alle kan blive klogere, og vi må respektere hinanden ud fra forskellige valg, ikke pålægge hinanden holdninger, hvis de ikke strider mod de grundlæggende værdier."
Asmaa Abdol-Hamids rutine i at være 'på' kommer ikke af ingenting, for hun har længe været en kendt figur i Odense: Kendt som én af seks markante søstre med palæstinensisk baggrund, der ligesom familiens eneste bror alle er i gang med eller har afsluttet uddannelser, formand for Vollsmose Beboerråd, stifter af en pigeklub med tele-fonrådgivning, tidligere medlem af Socialdemokratiet, nu Enhedslisten, respekteret og afholdt som sød, sjov og en dygtig organisator. Senest har hun stået i spid-sen for en række muslimske organisationers sagsanlæg mod Jyllands-Posten på grund af Muhammed-tegningerne.
"Jeg blev provokeret, fordi de skrev, at man i et civiliseret samfund må finde sig i hån, spot og latter. Den sætning syntes jeg ikke var okay, og så har jeg valgt at afklare det ad juridiske og demokratiske veje," siger Asmaa Abdol-Hamid, der mener, at man kan latterliggøre enkeltpersoner, men ikke håne og spotte hele grupper og hænge dem ud som terrorister.
Med sin familie kom hun til Danmark som seksårig og voksede op i Sønderjylland. Da familiens ældste børn blev store nok til at videreuddanne sig, flyttede familien til Vollsmose ved Odense.
Som yngre var hun anfører for håndboldholdet og opfandt sit eget skud, men opgav det, da hun i puberteten besluttede at bære tørklæde. "Når du smider dig efter en håndbold, kan man se visse dele af din krop, og det må man ikke ifølge islam," fortalte hun i et stort interview i Information for et par år siden. Hun lever og klæder sig stadig 'traditionelt' islamisk, i lange nederdele, løse bluser og det berømte tørklæde. Med udgangspunkt i Koranen, hvis tanker følger hende overalt, er hun muslimsk feminist, og elsker Danmark netop ud fra sit engagement i både islam og kvinders ligestilling.
"Jeg er dansk muslim på min egen måde," understreger Asmaa Abdol-Hamid.
Adam og Asmaa (2) i aften kl 23 på DR2. Genudsendes torsdag 23.40