Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Uden for faste rammer

'I Danmark er der sjældent hang til musikalsk ekstremisme, der mangler eventyrlyst,' siger guitaristen Hasse Poulsen, der i dag bor i Paris og nyder respekt som eksperimenterende musiker
Hasse Poulsen lader sig inspirere af både Radiohead og klassiske komponister som Ravel og Bartok.

Hasse Poulsen lader sig inspirere af både Radiohead og klassiske komponister som Ravel og Bartok.

Muriel Valmont

Kultur
13. juli 2007

Guitaristen Hasse Poulsen kan i år fejre sit 10 års-jubilæum som dansk musiker i Frankrig. Inden han flyttede til Paris, markerede han sig både musikalsk og organisatorisk på den hjemlige jazzscene, og han har aldrig lagt skjul på sine markante kritik af middelmådighed i kunst- og kulturlivet i Danmark. Senest har han fra udlændigheden reageret skarpt på Danmarks Radios bortskæring af Live Jazz-redaktionen med en skrivelse rundsendt til bl.a. Kulturministeriet.

Poulsen har udviklet en uortodoks, mangespektret spillestil på sin stålstrengede akustiske Guild-guitar. Herhjemme er han hørt i grupper som Das Kapital og især Sound of Choice med saxofonisten Fredrik Lundin og trommeslageren Lars Juul.

Ude i Europa har han påkaldt sig opmærksomhed som medlem af den toneangivende saxofonist og klarinettist Louis Sclavis' gruppe.

Ingen dansk stil

"Jeg er jo blevet 40 for nylig og har fået større ro og klarhed. I Frankrig tænker publikum og arrangører ikke i kasser. Der er åbenhed. Jeg behøver ikke at forklare mig. Det er en befrielse. Alligevel er det en svær tid. For nu har vi fået den åndssvage borgerlige regering. Skruen strammes igen alle steder. I Italien nåede Berlusconi lige at spare 40 procent på kulturbudgettet, inden han gik af."

- Hvordan ser du på den danske jazzscene?

"En af de kvaliteter, jeg sætter højest, er personlig musik, der ikke passer ind i faste rammer. Og med hensyn til danske jazzmusikere, så synes jeg, de har svært ved at udvikle en stil. Der er mærkeligt nok ikke en lyd for København. Norge har en stærk musikalsk identitet, og det har Sverige til dels også."

-Føler du dig knyttet til nogen bestemt musikalsk tradition?

"Jeg udspringer helt sikkert fra jazzen. Som ung dyrkede jeg alt fra Hot Five og Jelly Roll Morton til Miles Davis, Ornette Coleman og James Blood Ulmer. Jeg kan lide ekspressiv musik. Samtidig skal man være lidt sentimental for at spille jazz. Det er ikke perfektionsmusik som i den klassiske musikverden. Og for mig er sangformen meget basal. Jeg kan godt lide numre."

-Hvad har inspireret dig på det seneste?

"Jeg har lyttet meget til Radiohead. Men også til komponister som Ravel, Bartok, Fauré og Schumann. Man tror, man har hørt hans temaer før, men det er originalt og samtidig så enkelt og smukt."

Hasse Poulsen har overstået sine koncerter på Copenhagen Jazz Festival, men han vender tilbage til Danmark i februar med en ny, fransk gruppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her