Læsetid: 3 min.

Økologisk encyklopædism

Peter Adolphsens nye udgivelse - 1.000.000 historier åbnet på 10 sønderklippede sider - udforsker fortællingens grundelementer
1. september 2007

Om Små historier, sin første bog fra 1996, hævdede Peter Adolphsen (f. 1972), at dens 30 fortættede stykker tilsammen udgjorde - en totalroman! Tilsvarende har han i sine to længere fortællinger Brummstein (2003) og Machine (2005) søgt at spænde lige fra det allermindste til det allerstørste: fra en sten og en dråbe råolie til Jordklodens udvikling, verdenshistorien. Der gemmer sig en tænksom, økologisk bevidst papirbesparer i denne indfaldsrige encyklopædiske digter.

I sin nye udgivelse, En million historier, der udkommer på 35-års-dagen, nøjes Peter Adolphsen med 10 sølle sider. Men hver af disse har han til gengæld klippet op i seks nummererede strimler. Bogen eller 'sættet' består således af 60 bittesmå tekster, der lader sig kombinere til siger og skriver: én million historier!

Der er 10 forskellige begyndelser, der hver har 10 mulige fuldgyldige fortsættelser og så fremdeles. Man kan tage seks tal fra sit personnummer, tre par sko i entreen, eller sidetallene i tre af Peter Adolphsens fire første bøger, eller man kan slå med den 10-sidede terning, der så gavmildt følger med i en pose. Selskabslege kan let arrangeres.

Hoved, krop og ben

Metoden er hentet fra vor barndoms foldede fortsættelsestegninger og de hoved-krop-og-ben-billedbøger, der anvender samme teknik. Men som sin litterære inspiration anfører Adolphsen Raymond Queneaus digt Cent mille milliards de poèmes (1961), der indeholder 10 regelrette sonetter skåret i strimler, hvilket så gav de hundredtusind milliarder digte.

Adolphsen kunne også have nævnt Svend Åge Madsens 32-spors nyklassiker Dage med Diam eller Livet om natten (1972) eller det 41. kapitel i samme forfatters roman Af sporet er du kommet (1984), og han kunne ubeskedent havde henvist til sin egen (gennemudtænkte) læseren-vælger-selv-historie Luboslav Hacek i Små historier 2 (2000).

Vi er nede på alle fire og lege, der hvor alle historier bliver til. Hvad kræves der til en handling? Man sætter en person, man antager en (id)entitet. Man bringer ham i spil, sætter ham i bevægelse. Man hvælver en verden over hans hoved, introducerer en gåde. Man søger at etablere et møde, giver eventuelt personen en fortid. Man opfinder prægnante replikker. Og prøver så i øvrigt at binde en art sløjfe på sin fortælling.

Skæg og ballade

Hos en mindre sprogbegavet forfatter kunne dette koncept resultere i lutter mekanisk tomgang. Hos Adolphsen bliver det ren skæg og ballade, fordi han i den enkelte tekst gennemfører så vilde manøvrer. Glæden ved at følge dem mangedobles, når man begynder at skifte ud og kombinere. Og opdager, hvor foranderlige de før så formfaste stykker nu bliver.

Et barmhjertigt eksempel. "Ingen hukommelse standser døden, end ikke med hjælp fra...", læser vi i Spor 0. Fortsættelsen kan lyde:

-"bunker af piller i sjove farver" (Spor 0)

-"formålsløshedens tomme latter" (Spor 9)

-"en forfærdelig trafikulykke" (Spor 4)

-"uendelig tomhed"

(Spor 3)

-"terpentin" (Spor 8)

Alt efter læserens valg kan hovedpersonen hedde Hektor eller Heino eller otte andre navne og lande i armene på en kvindefigur, der begynder med K, f.eks. rengøringskonen Katinka, ikke hende fra Bangs Ved Vejen, men hende, der nok så pragmatisk spørger: "Hvorfor ikke bare bruge vold?". Som læser får man i hvert fald brugt fingrene til at bladre frem og tilbage, samt fantasien til at danne lokale forståelser og diminutive illuminationer.

Hvis ikke værket indbringer Adolphsen en fornem litterær pris, må han stå til evig hæder hos Greenpeace.

Peter Adolphsen: En million historier. 10 sider ekskl. 'Brugsanvisning'. Kr. 149,00. Samleren. ISBN 978-87-638-0656-5. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu