Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Knækket i døren

Marina Cecilie Roné giver følelserne plads i nænsom og ordknap roman om en kvinde, der mister sin mand, og tre drenge, der mister deres far
Kultur
5. september 2007

Nogle bøger råber. Andre kan virke snakkende. Atter andre er bare stille.

Til den sidstnævnte slags hører et nyt lille værk af Marina Cecilie Roné (f. 1967, debut i 1990 med novellerne Ud af et skød), der i tolv knappe kapitler opstykket i korte typografiske afsnit og replikker på kun én linje følger en familie på fem, der lever i skyggen af sygdom og død.

Fortællesynsvinklen skifter. I et midterkapitel ligger den hos Anders, der har fået kræft og skal dø, i de omliggende situationer kravler forfatter og læser ind under huden og ind i hjernen på hans hustru Helene eller en af deres tre drenge Aske, 15, Sejr, 11, og Johan, 5 år.

Et sted går fokus over til en mand, som Helene kaster sig over i erotisk desperation, og to situationer oplever man sammen med en bifigur, Lise, hvis mand har taget Sejr med på sejltur.

Sansende omhu

Det er den sidste af disse to scener, der begrunder bogens (ellers temmelig søgte) titel. N.I.M.B.Y. - Not In My Backyard. For Lise bliver primitivt jaloux over, at hendes mand lever sig ind i drengens trængte sind og prøver at forstå, hvordan man har det, når man ved, at man snart skal miste sin far.

"Enten sejler du med mig og dine børn, eller også sejler du med ham," siger hun og ser mundvigen sitre på manden, et godt eksempel på den sansende omhu,

Hvad det handler om, er at prøve at lære det svære - at leve med dødens nærhed. Betragte hver dag som en udsættelse og dermed som en foræring. Bevare retningen fremad. Undlade at tillægge alting en eller anden dybsindig betydning.

Sigende detaljer

Hvilket er lettere sagt end gjort! Et birketræ, som drengene fælder i bogens åbningsscene, begynder med det samme at bløde. En sti ned til en sø har ude i siderne pytter; man risikerer at få en sok. Siv kan rive hænderne til blods. Og håndtaget ind til rummet, hvor Anders ligger, indtil han kommer på hospice, netop dette håndtag har en lille knæklyd, som besynderligt nok kun kommer, når man skal ind, ikke når man går ud.

Det er skam ikke nogen ringe digterisk præstation at skærpe læserens opmærksomhed for den slags sigende enkeltheder.

Og skønt Ronés roman er forholdsvis hurtigt læst - to timer, selv hvis du tøver på vejen - så bliver dens nænsomhed over for ting og over for følelsers sammensathed siddende på den gode måde, dvs. som en påmindelse.

Selv om døden ikke lige nu gæster dig og dine, så grænser også I til stadighed op til det store mørke.

Hvor længe har I hinanden?

N.I.M.B.Y. - Not In My Backyard. Af Marina Cecilie Roné. Roman. 104 s. Kr. 199,00. Lindhardt og Ringhof. ISBN 978-87-595-2825-9. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her