Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Livet er en skrøbelig gren over en afgrund

Med 'Italienske sko' har Henning Mankell skrevet en ikke særlig helstøbt, men gribende roman om en mands rejse tilbage ud i livet
Kultur
12. september 2007

Henning Mankell er mere end manden bag kriminalkommissær Kurt Wallander. Han er blandt andet en ambitiøs romanforfatter, der skriver bøger på egen hånd, uden Wallanders indblanding. Bøger som ikke har det mindste med krimigenren at gøre.

er en sådan ikke-krimi. Tempoet er langsomt. Spændingskurven er flad. Døden indtager ganske vist en central plads i romanen. Men ikke som resultat af en forbrydelse, men af levet liv. For som der allerede står på første side: "Livet er en skrøbelig gren over en afgrund".

Italienske sko

Katastrofal bommert

Ortopædkirurgen Fredrik Welin har for 12 år siden begået en bommert af de mere katastrofale: En kvindelig elitesvømmer skulle have amputeret en kræftramt arm. Der var lang kø på operationsgangen. Og Fredrik kom i skyndingen til at skære den forkerte arm af.

Siden har han vendt verden ryggen. Hans mormor og morfar har efterladt ham et lille fiskerhus på en ellers øde ø i skærgården, og der er han flyttet ud, ganske isoleret men dog med selskab af en hund og en kat. Begge dyr er ved at være godt oppe i alderen, og selv er Fredrik efterhånden også blevet en gammel mand, selv om han stoppede som læge længe før pensionsalderen.

Da han begynder at fortælle sin historie, har isen lagt sig metertyk på vandet. Og mørket er næsten konstant. Hver morgen spadserer han nøgen ud på isen, hugger sig et hul med sin økse og stiger ned i det iskolde mørke. For at mærkem, at han stadig lever.

Men ellers er Fredrik holdt op med at interagere med sin omverden.

Hans båd får lov at ligge og rådne op under en presenning i et udhus, en myretue vokser sig større og større i hans stue. Han plejer ingen sociale relationer og følger ikke med i, hvad der foregår ude i verden. Det eneste menneske, den aldrende eneboer ser, er postbudet Jansson. Han kommer forbi tre gange om ugen i sin amfibiebåd. Dog uden post. I de sidste 12 år har Fredrik kun fået ét enkelt brev: en meddelelse fra kommunen om, at han har fået tildelt et gravsted.

Men en dag bliver der slået hul i tristessen. Langt ude på isen får Fredrik øje på den ensomme kontur af en gammel kone med rollator.

Dødsmærket rejsemakker

Det viser sig at være Harriet, en kvinde han har forladt pludseligt og uden forklaring 37 år tidligere. Hun er nu dødssyg af kræft, men har et sidste ønske, som Fredrik kan opfylde. Han skal vise hende den skovsø, som han engang har lovet, de skulle besøge sammen.

Fredrik kan ikke sige nej til Harriet, som han dengang for længe siden elskede højt, men ikke turde binde sig til for alvor. Og de to gamlinge tager nu afsted på en roadtrip, der bringer Fredrik tilbage ud i livet, paradoksalt nok med en dødsmærket kvinde som rejsekammerat.

På turen møder han adskillige mennesker, der stik modsat ham selv er dybt engagerede. Blandt andet den passionerede mesterskomager Giaconelli, der er flygtet fra det travle Rom til roen i de dybe svenske fyrreskove, og en smuk ung kvinde, der bruger sin tid på at skrive klagebreve til regeringsledere verden over. Men han møder også døden. Mennesker og dyr kreperer omkring ham, som stod han på en slagmark. De slipper taget i den skrøbelige gren og styrter ned i afgrunden.

En sund sandhed

er ikke en ret helstøbt roman. Mange handlingsspor bliver aldrig ordentlig integreret. Det gælder eksempelvis historien om skomageren Giaconelli, der syr Fredrik et par nye, perfekt tilpassede sko, som ender med at lægge navn til romanen.

Italienske sko

Han er der vist mest for symbolikkens skyld - for at få en frisk start på den lange gåtur gennem livet - men træder aldrig rigtig for alvor ind i fortællingen.

Alligevel kan jeg godt lide denne sjove fisk af en roman. Det er de helt store eksistentielle spørgsmål, Mankell tumler med. Og han gør det godt. For det er gribende læsning at følge den gamle Fredriks udvikling. Samtidig med at han ældes og nærmer sig døden, arbejder han sig ganske langsomt tilbage mod livet.

Det er aldrig for sent, hvisker Mankell mellem linjerne. En sund sandhed.

Henning Mankell:Italienske sko. Oversat af Peter Nielsen. 288 sider, 275 kr. Gyldendal. ISBN 978-87-02-05794-2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her