Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mærkelige tider at være jøde i

Michael Chabon stiller skarpt på den jødiske diaspora i en original noir-krimi, der udspiller sig i en fiktiv jiddisch stat i Alaska
Kultur
15. september 2007
Forfatteren Chabon er en af amerikansk litteraturs mest originale yngre stemmer.

Forfatteren Chabon er en af amerikansk litteraturs mest originale yngre stemmer.

Skulle man indvende noget overfor Michael Chabons nye roman, er det vel, at den er alt for god til sin genre. Jo da, lad mig blot bekende kulør. Jeg elsker kriminalromaner, men for pokker hvor er der langt mellem de litterære snapse, og når man så støder på en - som sidste år med Jonathan Lethems Moderløse Brooklyn og i år med T.C. Boyles Talk Talk for nu at nøjes med at nævne to af Chabons til dansk oversatte landsmænd - er man så helvedes grådig efter at få alle de fint afstemte litterære nuancer med, at man glemmer at nyde plottet.

Under alle omstændigheder er der al mulig grund til at glæde sig over Michael Cabons noir-jøde-krimi Det jiddische politiforbund, der udspiller sig i den fiktive jiddische stat Sitka i Alaska og starter med, at den tilknappede sjuskedorte af en strømer Meyer Landsman en nat på værelse 208 på hotel Zamenhof finder en myrdet narkoman, der deler navn med en tidligere jødisk skakverdensmester.

Amerikansk kunstart

Ja, det lyder jo som den rene satire, men heldigvis er Michael Chabon (f. 1963) ikke en hr. hvemsomhelst.

Allerede med sin debutroman Pittsburgh-Mysterierne (1988) - om en ung collegestuderende, hvis far er gangster - understregede forfatteren sin formidable evne til at mestre den særegne amerikanske kunst at blande fin- og lavkultur til en medrivende og tankevækkende cocktail.

Debuten blev fulgt op af blandt andet Wonder Boys (1995), hvis historie om en hashrygende professors problematiske venskab med en studerende også resulterede i en fin film med Michael Douglas og Tobey Maguire i hovederollerne.

Siden fulgte det Pulitzerpris-vindende epos om tegneserier og drømme i 1940'ernes New York Den utrolige historie om Kavalier & Clay (2000), der i den grand stadfæstede Chabons position som en af amerikansk litteraturs mest originale yngre stemmer.

Så når Landsman i Det jiddische politiforbund mod alle odds og med sin fætter og kollega Benko ved sin side beslutter sig for at opklare mordet på Emanual Lasker, er man med hele vejen. Sproget er også i Svend Ranilds meget fine oversættelse både lyrisk og kalorierigt, mens tonen, der befinder sig i grænselandet mellem det hårdkogte og morsomme, slås an allerede i romanens første linjer:

"I ni måneder havde Landsman logeret på Hotel Zamenhof uden at det var lykkedes for nogen af hans medlogerende at blive myrdet."

Handlingen, der siden folder sig ud, har - akkurat som Philip Roths kontrafaktiske roman Plottet mod Amerika (2004), hvori antisemitten og flyverhelten Charles Lindbergh er blevet valgt til præsident i 1940 - fundet inspiration i den antisemitisme, der rumsterede i USA i slutningen af 30'erne.

Alaska som jødisk stat

I 1939 foreslog USA's daværende indenrigsminister, Harold Ickes, at man løste problemet med de mange jødiske indvandrere fra Europa ved at lade Alaska omdanne til en jødisk stat.

Det var folk fra Alaska ikke meget for, så det blev ikke til noget, men sådan er virkeligheden nu engang for Landsman, der i vore dage har endnu to måneder til at få løst sine uopklarede sager, inden både Sitka-distriktet og dens politistyrke bliver opløst af et USA ledet af en selvoptaget præsident med golf-teint - "mærkelig tider at være jøde i", som en af de mange personager fra romanens farverige persongalleri udtrykker det.

Derudover har den jiddische detektiv Landsman også sin ekskone, Bina Gelbfish, der er blevet forfremmet til hans overordnede, samt Sitkas gangsterliga af Sorte hatte, som de kaldes, at slås med, hvilket for alvor sker, da han en fjerdedel inde i historien erfarer, at den myrdede ikke blot blev betragtet som den næste Messias som ung, men også var søn af distriktets ledende rabbiner.

En i øvrigt yderst usympatisk herre, der først tager Landsmand alvorligt, da denne udbryder: "Men hvis deres søn var Messias, så antager jeg at vi alle sammen er i knibe. For lige nu ligger han i en skuffe under Sitka Centralsygehus."

Jo tak, i knibe er de næsten alle i Michael Chabons Det jiddische politiforbund, der efter de første små 100 sider, hvor romanen glimtvis tangerer en anstrengt noir-pastiche propfyldt med jiddische stednavne, optrin og figurer, træder i karakter som en begavet og morsom litterær krimi, der vil langt mere end blot fange læseren med et spændende plot - og af samme grund indimellem har problemer med netop dette.

Hvilket altså er en varm anbefaling af romanen, bare så De ved det, kære læser.

Michael Chabon: Det jiddische politiforbund. 446 s. 299,95 kr. Borgen. ISBN 978-87-21-03045-2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her