Læsetid: 3 min.

Øl du skal smage, før du dør

Er der det rigtige i glasset, kan øldrikning være en af Jorderigs ægte glæder. Ny ølguide viser fornemt vej til sande himmerigsmundfulde
28. september 2007

Han får os til sidst, Knokkelmanden med den grumme, grumme lé, det er sikkert og vist. Hvad der så siden hænder os er uvist, men man skal nok ikke sætte næsen op efter, at der vil blive serveret øl i det hinsides. Nektar eller kogende svovl måske, men så vidt vides ikke øl.

Øldrikning er altså en udpræget dennesidig fornøjelse, og netop denne betragtning synes at have inspireret til den dugfriske memento mori-udgivelse, 50 øl, du skal smage før, du dør.

Forfatterne er de to ypperlige ølkendere, den altid gemytlige Carsten Berthelsen og den altid saglige Rolf Nielsen, der begge har en mangeårig og prisbelønnet ølformidlingskarriere bag sig. Deres projekt i denne bog er at udpege lige netop de bryg, der kan forlene vor jordiske jammerdal med en smule salig fryd, der om ikke garanterer frelse så dog borger for stjernestunder af udsøgte samklange mellem smagsåbenbaringer og sjælefred.

Forædlet som vin

Begærligt kastede jeg mig over værket for at se, om der på en sådan top-50 skulle være guddommelige bryg, jeg i min trods alt ret omfattende ølerfaringsverden var kommet til at overse.

Sandelig om der ikke var, endda en 10-12 stykker! Af sted til Barley Wine i Læderstræde, min foretrukne og altid velassorterede ølpusher, for at fouragere og Himmelen være priset - der var gevinst! Fire stikprøver fik jeg med, tre har jeg nået at smage.

Den første var Flanderens unikke rødbrune Rodenbach, af ølguruen Michael Jackson betegnet som "verdens mest forfriskende øl". Vi har her at gøre med en vellagret oud bruin, der er brygget siden 1821, men i de senere år har været på listen over 'truede ølarter'. Som fine vine forædles Rodenbach ved at modne i en årrække på rå egetræsfade, hvorved den i kraft af diffunderende bakterier udvikler sin uforlignelige smagspalette. Bouquet og smag er et sus af ribs, kirsebær og vineddike, intens syrlighed, vanilje, våd hund og hestedækken. Et flamsk mirakel, som nogen nok vil finde mystisk. For ubefæstede sjæle er den ikke!

Potent mesterværk

Fra Skotland stammer næste udødelige øl, endda fra Skotlands ældste beboede hus, Traquair House fra 1107, hvor den 20. laird af Traquair grundlagde et bryggeri i 1965, der siden er blevet kult for ølelskere. Husets Ale har kastanjeglød og nødder og bitter chokolade i anslaget. Smagen er en vidunderlig blid kombination af hårdt ristet bygmalt og mørke frugter. Mundfølelsen er cremet, og fin sødme udmunder i udsøgt bitterhed. Et potent mesterværk!

Potensen får nok et nøk med Aventinus fra München-bryggeriet Schneider & Sohn. Stedet er opkaldt efter en bayersk lokalpatriot fra 1500-tallet, en slags modstykke til Grundtvig. Den smukke mahognifarvede øl afsætter en dejlig fast og flødefarvet skumkappe, og duften er berusende maltsødme, bananer, svesker og modne frugter. Samme aromaer går igen i smagen, men tilføjet et bid af alkohol, der giver et vanillepræget tvist. Som Berthelsen noterer: "Denne øl er en festlig sovepille!"

Som stikprøverne afslører, er Berthelsen og Nielsen udvalg særdeles kyndigt, og ingen tvivl om, at deres præsentationer lever op til bogens formålsparagraf: At give inspiration til mange gode timer i selskab med skummende glas.

Faktisk er det noget af det bedste, jeg overhovedet har læst af den slags.

5/6: Brouwerij Palm: Rodenbach, 5,2 pct., 25 cl:

6/6: Traquair House: House Ale, 7,2 pct., 33 cl

6/6: Schneider & Sohn: Aventinus, 8,2 pct., 50 cl

Rolf Nielsen & Carsten Berthelsen: 50 øl du skal smage, før du dør, 216 s., 199 kr. Gads forlag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu