Læsetid: 3 min.

Temaet er terror

I 'Efterskælv' behandler Arne Dahl det uhyggeligt aktuelle tema: terror i Skandinavien
I 'Efterskælv' behandler Arne Dahl det uhyggeligt aktuelle tema: terror i Skandinavien
29. september 2007

I Efterskælv, niende bind i serien om A-gruppen, lader Arne Dahl terrorfrygten vælte ind over Sverige. Nu udkommer krimien på dansk, og kort efter anholdelsen af en gruppe terrormistænkte, der ifølge PET var tæt på at gennemføre en række aktioner mod mål i Danmark, er det en uhyggeligt aktuel udgivelse.

Arne Dahl lægger ud med at detonere en bombe i en tunnelbanevogn i Stockholm. Ni mennesker dør, og to bliver hårdt kvæstet. Tunnelbanevognen, der er fuld af blod og afrevne kropsdele, bærer på makaber vis vidne om forbrydelsen:

"Det mindede om abstrakt kunst. Dette mageløse spil af former og farver, nærmest som action painting. Jackson Pollock. Vild farvehåndtering."

Det er gode gamle Paul Hjelm, der her betragter det uhyggelige sceneri. Med en æstetikers distance, der vækker associationer til komponisten Stockhausen, som udråbte terrorangrebet på tvillingetårnene til vor tids ypperste kunstværk.

Men er det overhovedet terror, der er tale om? Det frygter myndighederne naturligvis. Og da en gruppe, som kalder sig Siffins hellige ryttere, påtager sig ansvaret, går man ud fra, at det er tilfældet. For alting passer ind i skemaerne, da den unge mand, der foretager opkaldet til politiet, med arabisk accent refererer til et sagnomspundet slag mellem sunnier og shiitter og omtaler Sverige som et dekadent og nihilistisk samfund.

Og så bliver det tunge skyts ellers kørt i stilling. Det samlede svenske politi skal deltage i en efterforskning, der i omfang overgår indsatsen for at opklare Palmemordet. Og selvfølgelig skal A-gruppen deltage. Og naturligvis også SÄPO, sikkerhedspolitiet, der lige siden Sjöwall og Wahlöös dage har haft rollen som klassens dumme og usympatiske knægt, men som her kommer til at spille en mere nuanceret rolle.

Medlemmerne af A-gruppen er ganske vist noget plaget af personlige problemer. Kerstin Holm tilbringer mange lange timer på hospitalet, hvor kæresten Bengt Åkesson har ligget i koma siden sidste bind i serien, Mørketal. Viggo Norlander går og bakser med mørke tanker om sin egen dødelighed. Og Jorge Chavez og Sara Svenhagen, eliteteamets Romeo og Julie, har ægteskabelige problemer.

Men ikke desto mindre er A-gruppen som sædvanlig effektiv. Hurtigt finder de drevne efterforskere ud af, at alting ikke er helt så ligetil, som først antaget. Nogle spor peger rigtignok i retning af terror. Men andre peger i andre retninger. Og pludselig er også så forskellige emner som radikal feminisme og narkohandel i spil.

Under niveau

Sjöwall og Wahlöös planlagde deres Roman om en forbrydelse-serie til ti bind. Det gennemførte de. Men hen imod slutningen begyndte kvaliteten at dale, og de to sidste bind var klart under niveau.

Arne Dahl har ligesom sine erklærede forbilleder bebudet, at hans serie om A-gruppen stopper efter bind ti. Og pudsigt nok daler kvaliteten også for ham hen imod slutningen af serien. For Efterskælv er ikke helt på niveau med de tidligere bind i serien.

Det er naturligvis ikke en dårlig krimi, Arne Dahl har skrevet. Langt fra. Den slags gør han nemlig ikke. Som sædvanlig er der et sprogligt drive og overskud, som man savner hos mange andre krimiforfattere. Og som sædvanlig er figurerne flot tegnet op, komplekse og troværdige - dog på nær en feministisk klummeskriver, der forekommer så urimeligt idiosynkratisk i sit mandehad, at hun ikke engang fungerer som parodi.

Men helt grundlæggende er den historie, Arne Dahl fortæller, ikke ret overbevisende. Han har tydeligvis villet give fortællingen en uventet drejning sidst i bogen. Og det virker altså, som om han derfor har klistret en slutning på, som frem for alt skal overraske, men som ellers ikke behøver at give ret meget mening.

Det er vanskeligt at uddybe problemstillingen uden at røbe for meget. Men læs selv Efterskælv - den er absolut god nok til, at man kan bruge et par eftermiddage på den - og lur mig, om ikke du vil give mig ret.

Arne Dahl: Efterskælv. Oversat af Anders Johansen. 406 sider, 299 kroner. Modtryk. ISBN: 978-87-7053-085-9

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu