Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ubegribeligt overskud

At gradbøje en term som betydningsfuld kan være et tvivlsomt forehavende, men Tal R's værker vidner om et så stort kunstnerisk overskud, at man fristes til at istemme og tilkende ham den selv samme udnævnelse én gang til
Kultur
8. september 2007

Historien om maleren Tal R's (f. 1967) succes, kometkarriere og astronomiske salgs-priser er blevet fortalt med ubrudt entusiasme siden midten af 90'erne, hvor hans farvestrålende og ekspressive malerier skabte opmærksomhed på en kunstscene præget af video- og installationskunst. Historien fortælles fortsat med glæde, og gang på gang er han blevet udnævnt til sin generations mest betydningsfulde maler, ikke blot på den danske, men også på den internationale kunstscene.

The Sum - Summa summarum og uanset hvad: Tal R er en fænomenal maler af udsædvanlig kunstnerisk begavelse.

Malerisk grundprincip

Udstillingen udgøres dels af 17 store malerier, der alle måler 2,5 gange 2,5 meter - heraf har kun to været vist i Skandinavien tidligere, og fem værker er helt nye og skabt specifikt til Louisianas udstilling. Hertil vises syv vitriner, der indeholder mindre malerier og grafiske værker, 250 indrammede raderinger og filmene Sex (skabt af Tal R og Jesper Fabricius, 2007) og Et skib er ikke en ø (Tal R, Jesper Fabricius, Steen Møller Rasmussen, 2005).

Samtlige 17 malerier er skabt inden for de seneste 3 år, og alle er udført ud fra en formel grundregel om udelukkende at anvende syv farver. Ublandet.

Den præcis samme nuance af brun, rød, orange, hvid, pink, gul og grøn gentages således fra lærred til lærred, og hver farve gentages af en af de syv vitriner. At ophængningen er visuelt overvældende og sammenhængende kan derfor ikke undre.

De store flader hænger tæt. De overstiger ens synsfelt. Man må træde tilbage for at få det hele med. Træde tilbage og støde ind i en vitrine, der er brun, rød, orange, hvid, pink, gul eller grøn.

En vitrine, der indeholder værker, der er brune, røde, orange, hvide, pink, gule og grønne.

Følelsen af at befinde sig i et tredimensionalt Tal R-værk er nærliggende og overbevisende.

Fravær af betydning

Tal R's motiver spænder på udstillingen over det generelle: mennesker, huse, gondoler, skibe, gravsten og floder, men man møder også det specifikke, f.eks. Den spanske trappe i Rom (Stairs Afrique, 2005) eller værket Le peintre n'est pas la fra 2006, hvor Hitler fredsommeligt sidder og læser avis i hyggeligt sommerhus.

Rundt om dette centrale motiv, langs hele lærredets kant løber en bred ornamental ramme med kranier, paletter og hjerter.

Det interessante er her, at Tal R's indgang trods det betydningsladede motiv både er historie og værdiløs, og Hitler optræder dermed udelukkende som figur. Beskueren føres ind i billedet fordi han kan genkende noget, men umiddelbart efter denne genkendelse rives tæppet væk. Figuren lever ikke op til de betydningsmæssige forventninger, beskueren har til den og bringes dermed ind i et refleksivt rum, præget af tvivl - en usikkerhed. en ustbilitet, som også bliver en frihed.

Ubesværet balance

At indsnævre sin palet til syv farver kan umiddelbart ses som en enorm begrænsning, hvilket det selvfølgelig også er - formelt. Imidlertid åbner denne begrænsning; en slags sproglig og konceptuel tilgang til farverne, op for en næsten ubegrænset frihed, hvor 'rød' bliver synonymt med det uendelige antal af farvenuancer, ordet rød fremmaner i forskellige individuelle bevidstheder.

Det er såre enkelt og meget komplekst på samme tid. Og netop denne evne til synkront at rumme tilsyneladende modsætningsforhold synes på flere måder at være kendetegnene for Tal R's nye malerier. De er på én gang overvældende og distancerende. De suger dig ind, men nægter dig adgang. De er formelle og samtidig ladet med fortællinger. De er på én gang flademaleri og pastose udladninger. De er figurative samtidig med at de er abstrakte konstruktioner. De er fysiske malerier samtidig med, at de er billeder. Og de rummer og er det hele, alt sammen samtidigt, i en ubegribelig ubesværet selvfølgelighed.

Tal R: the sum. Louisiana - Contemporary. Til 6. januar 2008

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her