Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det uperfekte menneske

Tómas Gislason tegner et kongenialt portræt af Jørgen Leth i sin 13 år gamle dokumentarfilm 'Fra hjertet til hånden', der nu er udkommet på dvd
Kultur
14. september 2007

"Jeg vil gerne have afstanden fra hjertet til hånden så kort som muligt," siger Jørgen Leth i Tómas Gislasons 13 år gamle portrætfilm, der lige er udkommet på dvd og netop har hentet sin titel, Fra hjertet til hånden, fra denne meget rammende sætning.

At der ikke er langt fra, hvad Leth tænker og føler, og til det, han siger, er filmen et tydeligt bevis på - og man mere end fornemmer, hvor selvbiografisk Leths værk er takket være de af hans digte og klip fra hans film, som Gislason gavmildt og med sjælden forståelse for sin hovedperson har strøet ud over Fra hjertet til hånden.

Ligesom Leths notesbøger - der kun kan fås i en bestemt forretning på Nikolaj Plads i København - er Gislasons film fuld af pludselige indskydelser, strøtanker og poesi, og instruktøren formår med klip - ved Jacob Thuesen - musik, polaroidbilleder, scratch og mange andre opfindsomme, visuelle tricks at tegne et levende, kongenialt portræt af den livskunstner, Leth også er, fordi han så uhildet bruger sig selv som kreativt brændstof.

Åbent og ærligt

Fra hjertet til hånden rejser med Leth til Haiti, hvor han bor og arbejder, til Tour de France, som han dækker sammen med Jørn Mader, og Barcelona, hvor han er ved at lave en film om Michael Laudrup, fodboldklubben FC Barcelonas store stjerne - selvom Leth egentlig ikke bryder sig om fodbold: "Det er for lunefuldt i forhold til cykelsporten," siger han. Vi kommer med på indkøb af de nu berømte jakker og overværer sammen med Leth et vodoo-ritual, som han helst kun vil se på, ikke deltage i.

Undervejs fortæller den erklærede æstetiker åbent og ærligt og vittigt om sit liv, sine arbejdsmetoder, sine nederlag, depressionerne og de forskellige koner og mange børn, der i et vist omfang har lidt under hans omflakkende, søgende væsen.

Forberedelse

Det er interessant at se Fra hjertet til hånden efter at have læst Jørgen Leths omdiskuterede erindringsbog, Det uperfekte menneske.

De kontroversielle elementer i bogen - Leths forhold til en ung, haitiansk kvinde - mere end antydes i filmen, der ingenlunde affødte den samme voldsomme reaktion. Måske fordi den omsiggribende nypuritanisme først er kommet til siden da.

På dvd'en findes også en håndfuld nye, (lidt for) korte interviews med Jørgen Leth og venner - Lars von Trier, Gislason, Kasper Winding - hvor de taler om alt fra hetzen mod Leth efter erindringsbogens udgivelse, tilblivelsen af Fra hjertet til hånden og begyndelsen på det, der skulle blive til den underholdende Trier-Leth-film De fem benspænd.

Fra hjertet til hånden. Instruktion: Tómas Gislason. Electric Parc

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her