Læsetid: 3 min.

Diskrimination i en terrortid

Med antidemokratiske midler forfølger systemet muslimer i en manisk jagt på indbildte terrorister. Og de rigtige terrorister? Dem skaber vi selv, påstår Jan Guillou i 'Fjenden i os selv'
Vollsmose-sagen og til en vis grad også Glostrup-sagen har leveret inspiration til Jan Guillous nye bog, der handler om, hvor galt det kan gå, når terrorfrygten vinder over fornuften.

Vollsmose-sagen og til en vis grad også Glostrup-sagen har leveret inspiration til Jan Guillous nye bog, der handler om, hvor galt det kan gå, når terrorfrygten vinder over fornuften.

Tariq Mikkel Khan

1. november 2007

Terrorfeberen raser i det svenske krimikorpus for tiden. For nylig udkom Arne Dahls Efterskælv, hvor en bombesprængning i en stockholmsk tunnelbanevogn bliver starten på en storstilet jagt på formodede terrorister med muslimsk baggrund. Og nu kommer så Jan Guillous Fjenden i os selv, der ligeledes handler om formodet islamistisk terror på svensk grund.

Den svenske udgave af Guillous bog udkom på dagen, hvor Vollsmose-sagen kom for retten herhjemme. Og det er langtfra tilfældigt. Guillou er kraftigt inspireret af sagen, ligesom han også trækker på Glostrup-sagen, der jo udartede sig til lidt af en fiasko for PET og anklagemyndigheden, idet kun en af de fire tiltalte er blevet dømt, mens to er blevet frifundet, og sagen mod den sidste skal gå om til januar.

Guillou lægger ud med at lade det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, arrestere ni unge mænd af mellemøstlig herkomst med bulder og brag. Blandt de anholdte har nogle chattet over internettet om at sprænge en bombe til en koncert arrangeret af en kristen organisation, andre har besøgt hjemmesider, der opfordrer til hellig krig, og endnu andre har såmænd bare købt kunstgødning i det lokale havecenter.

I SÄPO's optik er det ensbetydende med, at de sortsmudskede sataner har planlagt en storstilet terror-aktion, der går ud på at sprænge den blågule idyl i stumper og stykker med en bombe bestående af kunstgødning. Men det viser sig efterhånden, at de unge muslimske mænd næppe er helt så entydigt skyldige i den hypotetiske forbrydelse mod det svenske folk som først antaget. Måske er mange af dem endda helt uskyldige. Ja, måske er de det allesammen. Og det ville jo ikke se godt ud for SÄPO, der ubeskedent har bekendtgjort, at man har afværget den største katastrofe i Sverige nogensinde.

Kritiske stemmer

Sikkerhedspolitiet tager derfor metoder i brug, der ikke helt slår i takt med de demokratiske principper, man foregiver at forsvare. Man giver sig blandt andet til at lække informationer, der miskrediterer de tiltalte, til udvalgte medier, som ukritisk gengiver ordensmagtens version af sagen, samtidig med at man nedlægger forbud mod udtalelser fra forsvarsadvokaterne. Dermed erhverver SÄPO sig et veritabelt monopol på meningsdannelsen omkring sagen og kan på den måde påvirke såvel dommer som domsmænd, allerede før retten er sat.

Ud over skrækken for at tabe ansigt skjuler der sig også en stor portion fladpandede fordomme mod muslimer og en hårrejsende koldblodig kynisme bag SÄPO's anti-demokratiske tiltag. For det kan da godt være, at de anklagede ikke er så skyldige endda, men de er garanteret heller ikke helt uskyldsrene, og hvis de ender bag tremmer, betyder det en god historie for medierne og et trin opad på karrierestigen for de ansvarlige SÄPO-chefer.

Men hverken medierne eller SÄPO er dog helt blottet for kritiske stemmer. Trods alt. For på Sveriges Radio sidder journalisten Erik Ponti, som mange vil kunne huske fra Guillous drengerøvsserie om gode gamle Hamilton. Han er en ræverød oplysningstænker, der forstår at bruge sin gode fornuft, og altid er klar på at skyde autoriteterne ned med skarpe argumenter.

Og hos SÄPO opererer en anden genbrugsfigur bag fjendens linjer. Det er såmænd den hårdkogte afhøringsekspert Ewa Johnsén-Tanguy, som i Tyvenes marked fik sat skik på rigmandsbørnenes tyvagtige unger, og som nu er avanceret til chefpolitiinspektør hos sikkerhedspolitiet.

En dystopisk roman

Særlig Erik Ponti bliver Guillous talerør for den massive kritik af systemets heksejagt på muslimer. En kritik, der i sidste ende munder ud i den pointe, at terrorismen er noget, de vestlige lande selv skaber med deres diskriminerende tiltag over for muslimske borgere, fordi de mest desperate blandt de undertrykte til sidst vil rejse sig i voldsomt raseri mod det system, der undertrykker dem.

Men når Guillou altså lader SÄPO regere af en række helt igennem koldblodige og tendentielt racistiske klodsmajorer, der ikke har andre modstandere end de terrorister, de selv skaber, fremstiller han da vist problemstillingen lige lovlig unuanceret. I modsætning til Arne Dahl, der i Efterskælv lader sikkerhedspolitiet være befolket af både kyniske paranoikere og mere fornuftige realister og fremstiller terrorfrygten som reel, men farlig, fordi den kan føre til diskrimination.

Det er jo netop en af litteraturens forcer, at den kan nuancere sit genstandsfelt og dermed tilnærme sig en kompleks virkelighed. Og når det ikke sker hos Guillou, giver det ikke mening at læse romanen som et stykke realistisk litteratur. Men det giver til gengæld god mening at læse den som en behørig advarsel. Som en dystopisk roman om, hvor slemt det kan gå, hvis terrorfrygten får lov at vinde over fornuften.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter den 11/9 ståede man ved et krydsvej. Især i DK der har et system der virker så velsmuret, den forkerte retning vil kunne udvikle et grotesk nazi aktigt system.
Desverre skete dette, og system DK kan vise sin værste side hvis man er i den forkerte sted eller har den forkerte tro. Derudover har man set at politiet har altid ret, kan banke deres unge som farlige krimineler og kræver bagefter flere penge/midler, det er til grin, hvis det ikke var fordi der er så vigtigt!

Tag bare Irak krigen, jeg tror ikke det er umuligt at den danske statsminister havner i en international domstol, det vil være det eneste rigtigt og det kommer nok, når han tage på ferie til Frankrig uden diplomat inmunitet, bare vent.
For hvem der er vokset op i sydamerica ligner det her en film man har tidligere set, men her kan det være uden håb og uden retur, endnu farligere, man gør det i demokratiets navn!
Der er alt for mange havlhjerner inden og de er de farligste.

Systemet er det koldest af de kolde uhyre, som Niezche udtrykte det!

Michael Skaarup

"at terrorismen er noget, de vestlige lande selv skaber med deres diskriminerende tiltag over for muslimske borgere, fordi de mest desperate blandt de undertrykte til sidst vil rejse sig i voldsomt raseri mod det system, der undertrykker dem."... ja men det er kun den halve sandhed....

- man burde spørge: "Hvorfor er der et behov for at diskriminere med den intention, at skabe spild og had??" - "hvem tjener det, at der er krig og had"

- eller med andre ord. " hvem havde mest at tjene på at gøre osama bin laden, --> al-qaeda, --> islam, --> mellemøsten/ de ararbiske lande, til den størreste trussel imod hillerød s-tog station, eller at gøre århus lufthavn, banegård, bybusser til potentielle terrormål for mennesker, med et inderligt ønske om, at dræbe alle os vantro grise-ædende danskere, eller bare et par stykker for 72 jomfruer i himlen og at gøre alle flyrejsende, internetbrugere, mobiltelfonejere, til potentielle terrorister??

- lige nu lader det til at den generelle forestillingen i de vestlige samfund er at, det er mand med langt skæg, der bor/boede i en grotte i afghanistan ....

Michael Skaarup

kære Jakob... i min optik er trejde verdenskrig i gang. Den blev kickstartet med nedrivningen af 3 huse i New York, efter 2 af den var blevet påfløjet af rutefly, og med opfindelse af al-qaeda, som verdens farligste organisation, benyttede man muligheden for at angribe afghanistan og dernæst irak, for at sikre oliebesiddelser, og et illusorisk tro, på at have en amerikansk base i Irak.

Jakob, Når du nævner Hitz-bu-tahrir, vil jeg sammenligne organisationen, med de paramilitære kristlige spejderbevægelse(FPF,FDF), der trænes i at opleve i naturen, og at forsvare sig med kniv....

Jeg synes faktisk at din mening i denne sag, bærer præg af manglen på selvstændig tænkning( hvilket jeg ved at du er i stand til), du har ædt alt hvad der blev fordret dig den sag...

jakob, vil bede dig at finde artikler, der handler om al-qeada, der skrevet før den 11. september 2001..... og derefter tjekke den eksplosion af al-eada relateret artikler der kom, efter at cheney, holdt sin tale til kongressen(i usa), hvor han over 60 gange, omtaler al-qaeda, som bagmændene bag angrebet på WTC...

anyway.. du må tro hvad du vil,...bare det er dig selv som er kommet frem til din overbevisning, og du ikke (u)bevidst har "adobteret" en ...

jeg mener at krigen for terror, er baseret på løgn, og falske motiver... bare det kalder en fyr for terroristlleder eller mastermind, som udstyrer tåber med selvmordsbælter/biler/tasker, så fjerner alt værdi i begrebet leder eller mastermind... der skal sgu ikke meget hjerne til, men nærmere manglen på intellekt, for at betegne en fyr som mastermind, der tro at man kan vinde en krig ved at springe en bus i luften...(hvor dum må man være),

Desværre er der mange rimeligt intelligente personer som dig jakob, der æder det råt, som om var sandhedens sushi....

fred....

I denne artikel beskrives, hvordan den private virksomhed Blackwater
(lejesoldater) støttes af kristne fundamentalister med base på Malta.
Og der beskrives hvoledes fly fra denne virksomhed foretager internationale flyvninger med fanger fx. til Guantanamo fra Afghanistan....
http://www.independent.com.mt/news.asp?newsitemid=59033

Malta ‘is Blackwater’s operational base’ – MEP report
by NOEL GRIMA

Citat: ""In 2004, Cofer Black passed from CIA to the State Department and thence became Blackwater’s vice-president. While still in the CIA, Black was in charge of the “special extraditions” organising the secret transfer of prisoners from Iraq or Afghanistan to countries less rigid against the practice of torture, such as Poland, Romania, Egypt, and so on.

These planes, which travelled between Abu Ghraib, Guantanamo and Afghanistan often made stopovers in many European countries such as the UK, Italy, France, Germany and Malta many times without the countries themselves being informed what was going on.

Now the Swiss procurator Dick Marty has sent documents regarding the “CIA’s flying prisons” to the European Parliament and names two Blackwater subsidiaries – Presidential Airways and Aviation Worldwide Services.""
Citat slut

Vi skal blive mere opmærksomme på sammenhænge og vi skal stille flere spørgsmål, som borgere.....ja, som verdensborgere.

Og er der forklaringer i terroraktionen på WTC, som vi ikke har fået belyst, så må vi ikke tøve med at vende hver sten. Tusinder af mennesker blev myrdet 9.11 og handlingen var dybt kriminel og psykopatisk og koldt udført. Det er ligegyldigt om disse folk har oprindelse i alquida, mossad, pentagon, privat militær...de er stadig dybt kriminelle og ethvert spor må naturligvis følges, når vi vil kalde os mennesker.
Og der er mange, mange hændelser 9.11, som vi ikke har logiske officielle forklaringer på:

Der er den hvide bil med eksplosiver på George Washington Bridge:
http://www.youtube.com/watch?v=NdnaPGbNFZc

Der er de 3 eller muligvis 5 dansende mænd på parkeringspladsen i Jersey City, da tårnene faldt. Senere kunne man høre en af dem udtale på israelsk tv, at....
Citat “ our purpose was to document the event”.....
(og hvem vidste lige, der skulle ske en "event" 9.11...og hvilken slags mennesker har samvittighed til at undlade at varsko andre mennesker)

http://www.youtube.com/watch?v=4BSpivuSThI

Der er det mærkelige Flash fra tårnets impact punkt før flyet rammer:
http://www.youtube.com/watch?v=Psn8caFHIts

Ja, der er mange anomaliteter, som ikke er belyst; men det skal nok komme for en dag......fordi tiderne er sådan.......og fordi der skal bringes lys....:-)

Citat JSR: ""Et historisk eksempel, på at flere konspirationer kan flyde sammen, der måske ligner 9/11:
En engelsk observationspost havde opdaget, at de japanske fly var på vej mod Pearl Harbor, en halv time før de nåede målet, men fik af en eller anden grund ikke advaret amerikanerne, eller også nåede advarslen ikke frem.
Måske valgte amerikanerne bevidst at overhøre advarslen, så det amerikanske folk kunne motiveres til at stoppe de japanske fascisters forsøg på at dominere regionen og forsætte slagteriet i Kina? Måske kalkulerede englænderne bevidst med, at angrebet ville få USA til at gå ind i krigen? Begge dele kan godt være rigtige; de udelukker ikke hinannden logisk. Det kan man også kalde kyniske konspirationer, men det ændrer ikke på, at det var japanerne, der angreb Pearl Harbor.""

I dette klip fortæller Norman Minetta 9/11 Kommissionen, at Cheney kendte til den nøjagtige retning af Flight 93.
http://www.youtube.com/watch?v=GO-9LQDFE2Y

Der var øvelser i luftrummet flere steder i USA 9/11...Er der folk, som har benyttet forvirringen til at foretage angrebene?

Der var øvelser i gang ved WTC samme dag.

Der var øvelser i gang ved London bombningen.

Måske for vi aldrig at vide, hvad der virkelig skete.....?

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Altså, jeg tror på at der er nogle mennesker, som holder sig uden for al det ævl om terror.

Inge har endnu kunne definerer en islamist, men alle taler om en islamist, som det er en viden, som vi alle har, dvs. for at bruge Bourdieu ” tavs viden” – nok bare noget mere tavst en i Boudieus termer.

Egentlig frygter jeg mere de andre danske statsborger på højrefløjen.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

@ Jakob Schmidt-Rasmussen

Ja, det var så en engelsk variation fra Wikipedia: Islamism. Ud over notoriske lav validitet ved dette frie leksikon.

Egentlig ville jeg gerne have en definition på dansk: islamist. Og gerne en videnskabelig undersøgelse af fænomenet.

For vi har også ord som: smagsdommer, skrankepaver, bekvemmelighedsflygtninge, eksperttyranner og pladrehumanister i rækken af nye ord – men hvad betyder de. Hvordan defineres de?

"Det absurde er selvfølgelig, at Trans frygter Df-vælgere mere, end islamister som Abdul Wahid Pedersen, der mener at Allah ønsker at voldtægtsofre skal stenes til døde."

Det er vel meget rationelt at frygte en stor gruppe, der faktisk har mulighed for at ændre samfundet i en dårlig retning, mere end man frygter en lille flok galninge, der aldrig får den mulighed.