Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hillary - hyldet og hadet

Bog om den amerikanske præsidentkandidat formår det samme som hun: At vække lidenskaber
Kultur
16. oktober 2007

Forrige søndag optrådte præsidentkandidat Hillary Clinton i store interviews på samtlige USA's fem landsdækkende tv-programmer. En sådan medieadgang er en sjælden ære for en politiker. Men Hillary er i en klasse for sig. Hun tryllebinder den amerikanske offentlighed.

Og hvad kom der ud af de fem interviews? En rasende uenighed om Hillarys latter. Hun havde nemlig leet meget under udspørgningen. Først mente kommentatorer, at det viste hendes menneskelighed, og at latteren faktisk var naturlig. F.eks. som reaktion på, at den ultra-reaktionære og ensidige tv-station Fox spurgte hende, hvorfor hun er så ensidig. Næste hold kommentatorer mente imidlertid, at latteren var påtaget, fordi hun ville skabe det indtryk, at hun er et menneske. Så kastede højrefløjen sig over latteren og kaldte den hysterisk og kamouflage for hendes totalitære program. Dernæst genspillede tv-shows Hillarys latterudbrud, så de virkede som dåselatter på en fjernsynskomedie. Den omstridte latter - både i oprindelig og i fordrejet udgave - kan opleves på nettets Youtube.

Hillary Clinton har den egenskab, som Svend Auken på hjemlig grund har tillagt Ritt Bjerregaard: At kunne gøre ethvert spørgsmål til en folkeafstemning om sin egen person.

Kendt, men skjult

Og som Ritt er Hillary hyldet, hadet og frygtet. Selv om verden har kendt Hillary siden hun blev præsidentfrue i 1992, har mange en fornemmelse af, at de alligevel ikke kan blive kloge på hende. At hun gemmer sig bag skiftende masker.

At afdække den sande Hillary Rodham Clinton er målet for en ny DR-bog, der bærer hendes fulde navn. Bogen er skrevet af Sarah von Essen med bidrag fra andre af DR's USA-medarbejdere.

Bogen er i lange passager lavet efter opskriften journalist-interviewer-journalister, og den rummer risiko for ævl og tomgang. Som f.eks. når Frank Esmann betror kollega Sarah om sine oplevelser med Hillary: "Da jeg interviewede hende, flirtede hun, og jeg flirtede igen. Virkelig underholdende - for os begge to, håber jeg."

Tilsvarende må læseren udholde, at von Essen skriver om campus på Yale, hvor Bill og Hillary traf hinanden: "Det ligner også den perfekte kulisse for et møde mellem en fremtidig præsident og hans førstedame."

Ærgerlige flovsere i en bog, der faktisk kommer vidt i at indkredse, hvem og hvad Hillary Clinton er, og hvorfor hun vækker lidenskaber i sine omgivelser.

Hillary fremstår som en velbegavet, flittig, ambitiøs, selvbevidst kvinde, der ikke ser nogen mening i at indpasse sig i et gammeldags familiemønster.

Heri ligger hendes livs konflikt, for hun har måttet optræde som hustru-tilbehøret til Bill, lige siden han blev valgt til guvernør i Arkansas i 1978. Jo mere Hillary gjorde ud af, at hun ikke var den, der bare bagte småkager, des mere pirrede hun de amerikanske medier og ophidsede vælgergrupper, som Bills karriere ikke kunne klare sig uden.

For belastet

Nu, 30 år senere, står Hillary frem i egen ret. Men spørgsmålet er - som Torsten Jansen har fat på i bogen - om ikke Clinton-navnet er blevet belastet: "Der er for megen bagage med både hendes og Bills navne på."

Det religiøse højre er ved at støve alle gamle anklager af: Hvad var det nu med Hillarys investering i det krakkede Whitewater-projekt? Døde hendes rådgiver Vincent Foster af selvmord eller noget værre? Og Bills damer? Løj Hillary om sin uvidenhed om dem? Brugte hun hans eskapader som afpresning til at skaffe sig politisk magt? Og så videre og så videre.

Ikke bare på højrefløjen er der ubehag ved navnet Clinton. Den amerikanske venstrefløj skummede jævnligt over Bills opportunisme. Bogen bekræfter, at Hillary ingenlunde er hævet over de gulligtgustne overlæg.

Hos denne anmelder endte bogens Hillary-portræt med at skabe fornyet sympati for Barack Obama.

Sarah von Essen m.fl.: Hillary Rodham Clinton. 200 s. 249 kr. DR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her