Læsetid: 4 min.

Vejet og fundet for dygtig

Jesper Strudsholm tegner i sin biografi om Jørgen Poulsen et billede af en passioneret og karismatisk mand, der vil gå endog meget langt for at få sin historie ud og opnå anerkendelse
Jørgen Poulsen er en blændende formidler og fortæller, der er smittende i sin begejstring og passion. Som fremtidsforskeren Rolf Jensen siger, er det første princip i storytelling, at det, der tros på, bliver troet. Det princip mestrer Jørgen Poulsen. Lidt for godt måske.

Jørgen Poulsen er en blændende formidler og fortæller, der er smittende i sin begejstring og passion. Som fremtidsforskeren Rolf Jensen siger, er det første princip i storytelling, at det, der tros på, bliver troet. Det princip mestrer Jørgen Poulsen. Lidt for godt måske.

Heine Pedersen

25. oktober 2007

En dag tidligere i år, mens journalisten og forfatteren Jesper Strudsholm sidder på Jørgen Poulsens kontor i Røde Kors' hovedkvarter i København, spørger generaldirektøren, om Strudsholm har set de tre reklamefilm, som Jørgen Poulsen ifølge sig selv var med til at producere i sit første år som kommunikationschef i nødhjælpsorganisationen. Efter at de to mænd har set de tre små film, konstaterer Jesper Strudsholm, at der på filmene står årstallet 1991 - året før Jørgen Poulsen begyndte i Røde Kors. Selv om Jørgen Poulsen har rejst rundt med de tre film i Internationalt Røde Kors, som var de hans egne, har han intet haft med dem at gøre, viser det sig.

Eksemplet er meget illustrativt for den, kan man vel godt sige, folkekære generalsekretær. Konfronteret med fakta indrømmer han, at han ofte lever sig så meget ind i historier, at han ikke ved, om han selv var med eller ej. Han har det med egne ord med at skabe sin egen virkelighed, hvilket også er et bærende tema i såvel handling som titel i Jesper Strudsholms læseværdige biografi om Jørgen Poulsen.

I den positive version er det det stof, der skaber den begejstring, entusiasme og smittende indlevelse, som alle forbandt med Jørgen Poulsen, da han som tv- og radio-journalist skabte medrivende reportager, og som i hans 13 år som generalsekretær har skabt den ene bemærkelsesværdige kampagne efter den anden og forbedret organisationen på alle områder.

Smittende passion

Han kan som en vækkelsesprædikant forføre, men er også kendt for at gå lige til stregen og sommetider over den. Det har sine styrker, når Jørgen Poulsen som i herværende dagblad for en tre års tid siden med en debatartikel ryddede forsiden. Under overskriften "Jeg anklager" gik han i rette med de danske politikere og anklagede dem for sammen med USA at underminere de internationale konventioner i Afghanistan og Irak. For en politisk neutral generalsekretær var det lige til stregen og måske lidt over, men den klare udmelding havde sin effekt. Som det har, når Jørgen Poulsen som den første rykker ud til katastrofeområder, ugler håret og intenst og appellerende stirrer ind i tv-kameraet for at lade de velbjærgede danskere forstå, at det her er alvor.

Men det ligner et mønster, som går igen i Jørgen Poulsen liv, hvad enten det har været som sømand, antikvitetshandler, journalist eller nødhjælpsformand. Ildsjælen befinder sig ofte på et knivsæg i grænselandet mellem fiktion og virkelighed, og Strudsholms bog mere end dokumenterer en karakterbrist. Han er en blændende formidler og fortæller, der er smittende i sin begejstring og passion. Som fremtidsforskeren Rolf Jensen siger, er det første princip i storytelling, at det, der tros på, bliver troet. Det princip mestrer Jørgen Poulsen. Lidt for godt måske. For både som journalist og generalsekretær er der blevet lagt til og trukket fra, hvis historien og budskabet krævede det. For at blive ved Rolf Jensen har Jørgen Poulsen en tendens til at sammenblande hjertets sandhed og virkeligheden.

I Vietnam, Sverige, USA, Bosnien eller Afrika. Der er blevet opfundet jagerfly, natlige dramaer, forældreløse børn og flygtningestrømme, hvis det til lejligheden kunne styrke historien og gøre danskerne mere bevidste om, at det har betydning, selv om det foregår langt væk. Journalister - også i Danmarks Radio - er blevet fyret for mindre, end det Jørgen Poulsen har præsteret for at trænge igennem med sine historier. Men det virkede. I mange år var han et af de absolut mest populære tv-mennesker i Danmark, hvor især dækningen af mordet på Olof Palme står som et højdepunkt. Hans held var imidlertid, at han var korrespondent i en tid, hvor de færreste havde adgang til de samme kil-der som ham, og hvor Danmarks Radio stadig havde monopol på nyhedsformidlingen.

Poulsens mange masker

En del af Jørgen Poulsens tidligere, faglige netværk har da også svært ved at forstå, at han altid "lånte" og lagde til, for som det siges, var han en ufattelig dygtig reporter i sig selv. Det kan være en af forklaringerne på, at trods stor folkelig succes mødte han også stor modstand i Danmarks Radio. Han var for besværlig, for trodsig og måske lidt for smart. I hans egen erkendelse blev han vejet og fundet for dygtig.

En anden forklaring er, at han lige siden opvæksten i fattige kår på en landejendom i Branderup i Sønderjylland - en opvækst, der heller ikke viser sig at være helt så fattig som i Poulsens storytelling - kun tænkte på to ting: at komme væk og at opnå anerkendelse.

Begge dele er lykkedes. Jørgen Poulsen er i dag en fin mand, som de fleste anerkender for hans arbejde i det, han selv betegner som godhedens tjeneste.

Strudsholm skriver i efterskriftet, at mange advarede ham, inden han gik i gang, fordi Jørgen Poulsen bærer så mange masker uden på hinanden, at det er umuligt at trænge ind bag andet end de yderste. Han når dog langt og får skildret et menneske, der bag det tillidsvækkende og folkelige ydre er både fascinerende i sin passion og kompromisløshed i sin jagt på accept. Blot sidder man tilbage med indtrykket af, at i hænderne på en journalist med mindre integritet og redelighed ville der kunne gås endnu tættere på manden, der for nylig blev kåret til et af Danmarks mest troværdige mennesker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Han er åbenbart så troværdig at han nu lader Røde Kors betale hans løn på 80.000 mdr selvom han har søgt årlov - men hvad de forventer vel også at han skaffer dem noget igen hvis det lykkes "lykkeridderene" i NA at komme i folketinget.
I andre sammenhæng ville vi kalde det bestikkelse - der er åbenbart ingen grænser for hvor lavt godhedsindustrien vil synke for at holde møllen igang

"Jørgen Poulsen er i dag en fin mand, som de fleste anerkender for hans arbejde i det, han selv betegner som godhedens tjeneste."

Måske skulle vi lige spise brød til. Dansk Røde Kors med Jøreg Poulsen i spidsen har i den grad sat deres troværdighed på spil ved at drive regeringens koncentrationslejre, de skåladte asylcentre.

Her er det helt åbenbart at i den situation har de rare kroner fra staten været prioriteret højere end arbejdet i "godhedens tjeneste".