Læsetid: 3 min.

Jesus i negativ

Frelse og fjernbethening. I Nangijala går Brødrene Løvehjerte ind i modstandskampen, og sort og hvidt støder sammen. I Miami stikker Dexter kniven i vores civilisation og ud kommer begsort fortrængning
Dexter. På den anden side af mareridtet venter frelsen.

Dexter. På den anden side af mareridtet venter frelsen.

23. november 2007

"Det her er ikke dig," siger Debra. Hun er fikseret i gaffa-tape og ser rædselsslagen til, mens hendes kæreste Rudy pakker sit morderiske værktøj ud.

"Det er jeg ret sikker på, det er," siger Rudy.

"Du ved godt, at jeg er ude af stand til at dræbe et andet menneske," siger Jonatan Løvehjerte.

"Åh, Jonatan. Hvis alle tænkte som dig, så ville ondskaben have sejret for mange år siden," svarer Hupert.

"Hvis alle tænkte som Jonatan, så ville der ikke være ondskab," riposterer lillebror Tvebak Løvehjerte.

Kniven glider gennem halsen, hurtigt, præcist ind for at åbne pulsåren. Og Dexter græder mens han fører sin bror - selv samme Rudy, der bagbandt Debra lige før - op i lodret stilling med hovedet nedad i den alt for praktiske anordning, der sikrer at blodet løber lettere fra.

I Nangijala kæmper Brødrene Løvehjerte mod Tengil og papirdragen, der ånder lightergas.

Spækket med slanger

Nutidige serier beskæftiger sig med stadig mere ekstreme tilstande og problematikker. I Heroes er det folk med overnaturlige kræfter, der trodser uafvendeligheder som død, tyngdekraft og tid. I Jericho bliver USA atombombet i første afsnit. I 24 timer retfærdiggøres tortur ad libitum med, at USA's udslettelse altså er lige oppe over - waterboarding anyone?

Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte - bogen, filmen, tv-serien - dyrkede for snart mange år siden de dramatiske muligheder i først at aflive hovedpersonerne og så vække dem i paradiset Nangijala pakket med slanger. Og så er der Dexter med efternavnet Morgan og hjertet, der slår for drabet.

Menneskelighed

Med 12. og sidste afsnit af første sæson sluttede et af de mere bizarre kapitler i amerikansk tv-historie - her til lands skete det i tirsdags. Det er i dette afsnit, at Dexter afliver sin egen bror. De er begge seriemordere, men førstnævnte opererer inden for et moralkodeks, der byder ham kun at myrde andre mordere, mens sidstnævnte opererer inden for en form for æstetisk og psykoanalytisk diskurs, der ikke tager hensyn til uskyld. Det billige skidt bekymrer kun mennesker sig om, og hverken Dexter eller brormand er særlig stærke, når det kommer til menneskelighed. Men Dexter vil lære sig, ja, måske endda føle menneskelighed, mens brormand vil gennemføre en pervers familiesammenføring.

Her har vi deus ex machina i begsort variant. For gennem sine kunstfærdige mordtableauer får brormand Dexter på sporet af deres fælles gruopvækkende traume. En slags bizar rebirthing, der får Dexter til at øjne mennesket - eller rettere barnet - før det store blodige blackout i barndommen.

Bagagen

Jesus viste os, hvad vi kunne være, og blev naglet til korset for det. Broderen kan se Dexters sande jeg - et blodtørstigt offer - og ender i omvendt korsfæstet positur med halsen skåret over. Jesus i negativ.

I Nangijala går Brødrene Løvehjerte ind i modstandskampen. I efterlivet er alt anderledes sort-hvidt, og det er trygt og rart. Og mens jeg ser serieudgaven af biograffilmen jeg så, da jeg var knøs, glæder jeg mig over, at den har været en del af min bagage i alle disse år.

Dexter pakker bagagen ud, også den fra de skjulte rum i kufferterne. Hans eksistens er et grotesk billede på vores fortrængninger og dunkle begær. Et freudiansk trykkammer med kristen smæklås og medfølgende dirk.

Han er bare så heldig at have fundet anerkendelse af sin sande natur: Fra tv. For tv lytter altid. Når først du har fået bemægtiget dig skriftestolen, så er der ingen grænser for tålmodigheden hos præsteskabet derude i stuerne.

Så Dexter har fået syndsforladelse hver tirsdag 12 uger i træk i den sene sendeflade, hvor han spiller hovedrollen i et stykke fiktion, der tilfredsstiller almen blodtørst og individuelt behov for at glo på mennesket og dets evige kamp på den nådesløse slagmark af sociale koder. Det er her, Dexter er en iskold analytiker og giver os interessante indsigter, samtidig med, at han snitter i vores i forvejen blødende civilisation. Man sidder jo og holder med og af en selvtægtsmand og seriemorder. Dommer, jury og bøddel i én.

Det svære valg

Der gemmer sig frelse i både Brødrene Løvehjerte og Dexter. På den anden side af Dexters mareridt venter dagligdagen med alle dens gråzoner. Hvem kan overskue det? På den anden side af Brødrene Løvehjertes kamp venter paradis med dets blændende idealistiske renhed. Hvem tør tro på det?

Så hvilken kanal skal man vælge? Åbenbart et evigt kompliceret spørgsmål, både før og efter fjernbetjeningens opfindelse.

Dexter. TV3, tirsdag (genudsendes søndag).

Brødrene Løvehjerte. DR1, torsdag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu