Læsetid: 3 min.

Ud af melankoliens uvejsomhed

Efter en række markante bøger på dansk får vi nu Jon Fosses gennembrudsroman 'Bådehuset' - en næsten tavs ordmusik
Jon Fosse. Den produktive norske forfatter og dramatikers nyeste bog på dansk ersom set stykke musik.

Jon Fosse. Den produktive norske forfatter og dramatikers nyeste bog på dansk ersom set stykke musik.

Thomas Borberg

24. november 2007

Mens den meget produktive norske forfatter Jon Fosse skriver bog efter bog, udgives han på dansk retrospektivt af det lille, kvalitetssikre forlag Batzer & Co.

For et par år siden kom Melancholia I/II, der stammer fra 1996, en roman skrevet over det gale malergeni Lars Hertervigs livstragedie, og nu følger Fosses gennembrud fra 1986, Bådehuset, hvis omslag bruger et billede af netop Hertervig.

Begge bøger er smukt tolket fra nynorsk med den musikalitet, opgaven kræver, ikke mindst dette lille, tætte prosaværk, der skriver sig frem af det unavngivne jeg, Baard eller Leif måske, "Jeg går ikke ud, der er kommet en uro over mig, og jeg går ikke ud. Det var i sommer, uroen kom over mig."

Sådan føjer de indledende ord sig, som den ellers uøvede, nogle og trediveårige skribent sætter på papiret som en selvterapi. Psykisk lykkes den ingenlunde, idet de sidste ord er: "Nu er uroen uudholdelig. Dermed afslutter jeg mit skriveri."

Til gengæld er metaskriften en triumf. Det sproglige mønster er flettet færdigt over det stadig gentagne tema. Handlingen er i sig selv uhyre enkel, men lang i sine tre satser med variationer og modulationer som i de korte citater.

Indre monolog

I det lille kystsamfund på vestlandet kommer barndomsvennen Knut på sommerferie med kone og børn, et første, forlegent gensyn efter ti år. Som drenge havde de et rockband. Knut er blevet musiklærer, skriveren er gået aldeles i stå som spillemand, med sin guitar som baggrund for skolelærerens harmonika, men med kun få akkorder i sit liv. Et gammelt nag fra skoletiden blusser op ved erindringen om, at Kurt vandt en pige fra ham, en lillebitte affære, som nu vokser sig stor, genant, men uudtalt. Den modsvares af, at konen nu sætter sine brune øjne i jeg'et. Ulidelige spændinger opstår hos alle parter, den frigjorte kvinde og de to hæmmede, ordfattige mænd. En fisketur på fjorden, et forsamlingshusbal, en halvkvalt intim vandring i aftenmørket og en ubærlig slutning. Med få streger er miljøet præcist opmålt i sin kvælende trivialitet. Det udtrykkes i indre monolog, i dækket direkte tale og korte replikker af den skrivende, hvis projekt bliver en egenartet musik som det litterære eksperiment det er. Livet som skrift og skriften som liv - ind i en blindgyde. Den norske spillemand bliver en livsfarlig modernist.

Menneskebillede

Undervejs i læsningen kan man tage sig i en undren over, at man egentlig kan holde den repetetive struktur ud. Som det blev praksis hos Fosse, tredeler han her sin beretning som musikalske satser med brug af forskellig synsvinkel og instrumentation på det samme stof og således i den senere, nævnte Melancholia.

Han forskyder perspektivet ved at lade den skrivende guitarist efterhånden (re)producere rivalen Knuts tanker. Det er meget raffineret i sine uendelige, tøvende forsiringer som guitarens klimpren med hånden ned over strengene. Noget imponerende og elementært fastholdende ved udtryksevnen er de sanseligt velskabte synsbilleder af scenerier og miljøer i bygden gennem det sprogmusikalske syntakssystem.

For at beskrive det fristes man til metaforik a la fuga, passacaglia, basso ostinato, uendelig redundans etc. Alt det fine, som dog ikke giver den skrivende eksistentiel mening, men resulterer i et trøstesløst menneskebillede. Ikke underligt at prosaisten, lyrikeren Jon Fosse også er en nærmest verdenskendt dramatiker, og at han fra dette nulpunkt af et illegalt mødested i et bådehus i senere bøger er på en rute mod videre horisonter af metafysisk karakter.

Ud af melankoliens uvejsomhed, hvor læseren dog kan færdes med lyst i dens mismods sommer.

Jon Fosse: Bådehuset. Oversat af Karsten Sand Iversen. 160 s., 198 kr. Batzer & Co. ISBN 978-87-90524-74-6

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu