Læsetid: 3 min.

Den mørke tid

Mens portvinen og sherryen har kort levetid efter åbning, passer madeiraen langt bedre til det anbefalede danske mådehold. Og det kan der blive brug for i tiden, der kommer
9. november 2007

Nu sænker mørket sig over land og by, og den stundende højtid begynder så småt at stunde til, og derved er det blevet tid til at opholde sig inden døre med lidt godt at varme sig på.

Den rituelle drukkenskab smyger sig ind i og omkring disse kolde
måneder som sand imellem tæerne på en sommerdag, og ikke mindst hedvinene – porten og dens fætre – kommer til deres ret i tiden.
Uhørt ivrige læsere af denne klumme vil måske ligefrem huske, at fruen og jeg på samme tid sidste år arbejdede os igennem en bølle portvine, hvilket var en kær, men også opslidende pligt. Det sidste, fordi portvin ikke kan holde sig ret længe, og da vi var nødt til at åbne alle flaskerne for at sammenligne og derefter var nødt til at tømme dem, fordi de smagte så godt, endte vi med også i den uge at måtte vinke farvel til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for det gode liv.

Noget nær evigt liv
Madeiraen, derimod, denne helt selvberoende slægtning, som tilvirkes på den lille portugisiske klippeø af samme navn ude i Atlanten, er faktisk en alle tiders ven af det formaliserede danske mådehold.
Madeira kan nemlig – også i modsætning til tante Agathes sure sherry, der altid har stået seks måneder for længe i hjørneskabet – holde sig noget nær evigt. Også efter åbning.

Madeira behøver man ikke bælle, Madeira fra 1700-tallet smager stadig godt, og i mange år var Madeira således danskernes foretrukne visitvin. Åbne, lukke, åbne, lukke. Sådan lød det rundt om i de små hjem for 50 år siden, hvor Skandinavien aftog over halvdelen af den samlede Madeira-eksport, uden at vi blev hverken ruinerede eller fulde af den grund.

Men Madeira er selvsagt mange lunde, og som grebede af en ny tids ånd satte familien sig til en stille søndag for at nippe lidt. Først en dråbe af den halvtørre Verdelho, en klassisk Madeira med en markant syrlighed. Den mindede svigerfar om Esbjerg og de unge år, men på den fede måde, og med en isklump havde den været helt fin. Vi fik den nok lidt for varm, for den er mere apperitif end dessertvin.

En fuser
Næste tungespids kunne til gengæld ikke blive varm nok, forstået derhen, at resten af flasken helt sikkert ryger ned i en gryderet på 90 grader. Sercial er den tørreste Madeira-type, og i denne unge og sprittede udgave føltes tungen belagt med en grim syntetisk smag, som igen sendte svigerfar hjem til Esbjerg ad tankens kraft, dog denne gang på vinger af mindre lysfyldte besøg hos gamle damer i lumre stuer.

Flasken døde ung
Men så. Da den søde, men stadig også syrlige og fløjlsbløde Malmsey kom frem, røg alle forbehold såvel som hellige hensigter over bord. Her var der tale om en glimrende vin til få penge, med mange af portvinens kvaliteter og alligevel en helt særlig karakteristisk skarphed. En tårnhøj bælleværdi, med andre ord, og ikke bare er Madeiraerne konserverede og nærmest pasteuriserede på grund af særlige varmeforhold, de giver også færre tømmermænd end portvin. Så farvel Sundhedsstyrelse, den flaske døde helt unødvendigt ung i vort hjem.

Fylde
Den dyrere og decideret ædle Malvasia får til gengæld lov at leve længere, simpelthen fordi den fylder meget. Helt sin egen og med en smuk mahognifarve i glasset bød den sig til som den perfekte eftermiddagsdrink. Ikke så sød, men elegant og helt uden for såvel portens som sherryens sfære. Sin egen fine ting, med andre ord, en glimrende, moderne visitvin. Åbne, lukke, ikke bælle, bare nyde.

Vi klarede den næsten.

paradoks@information.dk

3/6: Barbeito Verdelho 10 år. 259 kr.
1/6: Blandys Sercial 5 år. 149 kr.
5/6: Blandys Rich Malmsey 10 år. 259 kr.
5/6: Barbeito Malvasia, 20 år. 495 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu