Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Ny dvd: Den kontroversielle komedies genkomst

Kultur
30. november 2007

Religionsdebatten raser, og det er kun menneskeligt at føle trang til et rask satirisk afbræk. Det træffer sig så belejligt, at Monty Python-truppens anden og bedste spillefilm Life of Brian (1979) - som fik den ikke uefne danske titel Et herrens liv - har sin aktualitet intakt.

Salig Graham Chapman var exceptionelt god i underhundsroller, og er derfor helt rigtig som vor antihelt af en titelperson, der lever på Jesu tid, og helt uden at bede om det får en flok disciple som halehæng.

Persongalleriet er uforglemmeligt, især Michael Palin som Pontius Pilatus med talefejl, Terry Jones som Brians mandhaftige og ubehøvlede mor og den senere så succesfulde filminstruktør Terry Gilliam som tilsyneladende debil fangevogter. Hertil skal selvfølgelig lægges en af filmhistoriens mest berømte slutscener til de uimodståelige toner af optimisthymnen Always Look on the Bright Side of Life.

Fuldt forudsigeligt vakte filmen stor furore, skønt skydeskiven ikke er religion som sådan men derimod størrelser som flokmentalitet, snæversyn og fanatisme.

Den nyligt udkomne Immaculate Edition er rig på ekstramateriale, herunder fem slettede scener og en helt ny timelang dokumentar om filmens undfangelse.

Et herrens liv. Instruktion: Terry Jones. Manuskript: Alle seks Monty Python-medlemmer. Region 2. Columbia/Tristar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her