Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Rosemary's Baby (1968)

I mandags døde Ira Levin, som i 1967 skrev romanen Rosemary's Baby. Året efter skabte det unge stortalent Roman Polanski en fremragende filmatisering
Kultur
16. november 2007

I mandags døde Ira Levin, som i 1967 skrev romanen Rosemary's Baby. Året efter skabte det unge stortalent Roman Polanski en fremragende filmatisering. Fra filmens første sekunder vender instruktøren det idylliske til det ildevarslende; vi får en langsom panorering hen over Manhattans hustage til tonerne af en vuggevise. Kvinden, der nynner den (filmens sarte hovedrolleindehaver Mia Farrow), lyder underligt mekanisk, resigneret. To timer senere forstår vi hvorfor. Kameraturen ender ved den berømte Dakota-bygning. Her køber den unge, gravide Rosemary og hendes ældre og anderledes kyniske mand (John Cassavetes) en stor lejlighed - med djævletilbedere som naboer. Genistregen er, at historiens kulørte karakter underløbes af, at djævletilbederne har et både komisk og creepy skær af hverdagsagtig tilforladelighed over sig. En mesterlig detalje er, at en af satankultens medlemmer udviser omsorg for sit trægulv, efter Rosemary i filmens klimaks taber en stor køkkenkniv ned i det. JVK

Rosemary's Baby. Instr. og manus.: Roman Polanski.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her