Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Rumænske narrehatte

Rumænske narrehatteaf Morten PiilI den triste provinsby Vaslui fejrer den lokale tv-station 16-året for diktator Ceauçescus fald ved at indkalde to revolutionsveteraner til en studie-snak i lokal-tv
Kultur
23. november 2007

I den triste provinsby Vaslui fejrer den lokale tv-station 16-året for diktator Ceauçescus fald ved at indkalde to revolutionsveteraner til en studie-snak i lokal-tv.

Det viser sig, at de to næppe har haft stort med revolution at gøre. Især den alkoholiske historielærer Manescu synes at være fuld af løgn og latin om sin færden på den store dag, hvor han mest er set i de barlokaler, han normalt færdes i. Så udsendelsen bliver en tragi-komisk fiasko.

Med sit antiheroiske sigte, sin ironi og uglamourøse miljøtegning er filmen tydeligt inspireret af 60'ernes tjekkiske filmbølge med Milos Forman og Jiri Menzel. Men den menneskelige klangbund er ikke så dyb, og de satiriske pointer mere facile.

Det billede, der tegnes af rumænsk hverdag i dag, er mere sort end gråmeleret. Levefoden er lav, alkoholforbruget højt. Alt er nedslidt og forfalden. En dødvægt af depression ligger over en film, der dog klart nok er lavet med et vist mål af drilagtig humor.

Den æstetiske konsekvens kan der ikke klages på. Lange totalbilled-optagelser, gennemført uden klip. Kameraet bevæger sig kun, da tv-diskussionen filmes, og synsvinklen bliver det ubehjælpsomme tv-kameras. Til det afrakkede emne svarer en lav-budget-form, som derved bliver vendt til en beskeden fordel. Men der er også noget småtskårent ved hele holdningen: Disse mennesker er livsløgnere og narrehatte - og desværre ikke så meget andet. Humoren reducerer dem i stedet for at berige dem.

12:08 Øst for Bukarest. Inst. og manus.: Corneliu Porumboiu. Rumænsk (Husets Biograf, Gloria, Øst for Paradis.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her