Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

De sidste seks år med Tony Blair

Briterne er allerede ved at glemme, at Tony Blair nogensinde har været deres premierminister. Men Anthony Seldons biografi hjælper dem ikke med at huske, for bogen er så detaljeret, at man næppe ser skoven for bare træer. Derfor vil interessen for manden med Den Tredje Vej næppe vokse, hvis man læser denne bog. Desværre
-Blair Unbound- er en tyk bog. Måske også for tyk. Det er nok ikke denne bog, der får interessen for Blair genvakt, for der mangler et entydigt fokus og en rød tråd.

-Blair Unbound- er en tyk bog. Måske også for tyk. Det er nok ikke denne bog, der får interessen for Blair genvakt, for der mangler et entydigt fokus og en rød tråd.

Luke Mac

Kultur
17. november 2007

Måske har De allerede glemt Tony Blair. Det er der mange der har i England. Siden han forlod Downing Street nummer 10, premierministerens embedsbolig, i juli i år, har der været stille om ham. Jovist han blev i samme måned gjort til speciel udsending i Mellemøsten, men det har hidtil ikke været den store succes.

I de britiske medier er det som om han aldrig eksisterede, og Gordon Brown er påpasselig med at skrive ham ud af historien. Den eneste der mindes Blair, er den konservative leder, David Cameron.

Enten er du med os ...

Men nu er der kommet en stor biografi om den forhåndværende premierminister. Eller rettere; andet bind af en sådan. I den forløbne uge udkom andet bind af Anthony Seldons to-bindsværk om Blair. I 2004 udkom bogen Blair - der berettede om statsmandens barndom og første år som politiker.

I andet bind Blair Unbound får vi så historien om Tony Blairs sidste år som regeringsleder, om krigen i Irak, om forholdet til George Bush og om de sidste dage inden Gordon Brown overtog magten.

Der er inteviews med embedsfolk i både Det Hhvide Hus og i London. Meget detaljeret! Det er en omfattende bog. Men vi begynder et andet sted.

I midten af 1970'erne udgav filosoffen Robert Nozick værket Anarchy, State and Utopia, en bibel for højrefløjen og KU'ere.

Men trods sin højre-anarkistiske vildskab havde Nozick anerkendende ord tilovers for sin politiske modstander den social-liberale (eller social demokratiske) filosof John Rawls, hvis bog A Theory of Justice havde sat dagsordenen for datidens politisk-filosofiske tænkning. Som Nozick skrev:

"Efter udgivelsen af Rawls bog (i 1971, red.) må alle filosoffer bekende kulør. De må enten følge i Rawls fodspor - eller gøre rede for, hvorfor de ikke gør det."

Nozick gjorde det sidste og gjorde op med Rawls. Og så tilbage til Anthony Seldons bog.

Med udgivelsen af Blair Unbound må de, der beskæftiger sig med nyere britisk historieskrivning i almindelighed og biografier om Blair i særdeleshed, gøre det samme som filosoffer i begyndelsen af 1970'erne; de må enten følge Seldons fodspor - eller gøre rede for, hvorfor de ikke gør det. Dette er en stor bog. Den er velskrevet, baseret på hundredevis af interviews og stilen er veloplagt - omend nogle steder lidt for detaljeret. Hvorfor vi har brug for 10 sider om et besøg hos paven - og om at Johannes Poul II velsignede Blairs mindste søn Leo - kan denne anmelder ikke forstå.

Ingen skov for bare træer

Men Blair Unbound er ikke nogen uproblematisk bog. Den er skrevet af en historiker, men det er ikke noget videnskabeligt værk. Der er ingen overvejelser over, hvorvidt enkeltpersoner skaber historien, som f.eks den britiske historiker Thomas Carlyle mente.

Den slags metodiske overvejelser kan virke som akademiske og endog pedantiske, ikke mindst når de kommer fra en, der - som anmelderen - selv har skrevet en biografi om Blair (Tony Blair en politisk biografi, udgivet af Høst & Søn 2006). Men det er de ikke. Problemet er ikke, at bogen mangler et metodisk kapitel, men at bogen er for detaljeret; at den mangler en rød tråd og et overordnet tema. God historieskrivning er selektiv og vælger en tese eller et perspektiv. Det gør denne bog ikke. Problemet med Seldons værk er, at man så at sige ikke kan se skoven for bare træer. Overblikket forsvinder i en malstrøm af ofte ligegyldige fakta og detaljer. Det er ærgeligt og måske et tegn på, at det endnu er for tidligt at skrive historien om Blair.

Det er den positive vurdering. Den mere negative er, at denne bog med vold og magt skulle udkomme, mens interessen for Blair stadig var intakt. Denne interesse vil næppe vokse, hvis man læser denne bog. Desværre!

Anthony Seldon: Blair Unbound, Simon & Schuster, 670 sider, 25 Pund Sterling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her