Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Solskinssmag ved vintertide

Australien kan give trøst til de mørketrætte
Kultur
2. november 2007

Da det alligevel er håbløst at finde andet end navnet Henrik Nordbrandt, der rimer på regnvejr, efterårsmørke og november, kan man lige så godt kapitulere og gå på jagt efter noget mere sexet at beskæftige sig med. November er her, og der er ikke andet at gøre end for eksempel at købe australsk kvalitetsvin og forvandle Nordbrandts november til solskin, nydelse og velvære.

Australien er et land fuldt af pudsige vinproducenter, storskrydende forretningsfolk og seriøse "winemakers" - men desværre møder de danske forbrugere oftest vinene fra down under som tre for 100,- eller en tre-liters bag-in-box til 89,95. Den slags vin ved vi alle, hvordan smager, og fedtede læsere kan finde 1.000 tips på nettet - herunder også i sommerens vinklummer på www.information.dk.

Koster som biografbillet

Med den pligtmelding overstået kan 'dråbefangst' i stedet ile videre til langt mere interessante vinøse udfordringer, når man ofrer lidt mere. Hvis man investerer, hvad der modsvarer en biografbillet eller to, kan man med australsk vin komme utrolig langt.

Klummistens hofdrue, shiraz, må vente til næste gang, for vi begynder med cabernet sauvignon, der fra oprindelsen i Bordeaux har spredt sig verden rundt og i både det sydlige og vestlige Australien giver bomstærke kvalitetsvine allerede i priskategorien 50-80 kroner.

Ugens topscorer er sydaustralske Heartland 2005 fra Langhorne Creek. Frugtindtrykket er nærmest overvældende, fadlagringen elegant, og trods de 14 procent alkohol er vinen ikke alt for overvældende. Lidt billigere er gode gamle Wolf Blass, der er leveringsdygtig i et klassisk udtryk med 2006-udgaven af hans Eaglehawk, der er fyldig, behagelig og knap så bastant som visse af de andre. En 'dame-udgave' ville kammeraten i Vejle formentlig mene, men den var nu nok gledet ned alligevel.

I Randers ligger Glud Vin, og her satser man i kategorien på en Twin Beaks (to strudsenæb pryder flasken) 2005. Vinen har samme grundudtryk som Blass' Eaglehawk med en på én gang både sødlig og tør smag, der retfærdiggør merprisen på en 20'er.

Et passende skud solskin

Går man yderligere en prisklasse op, er der virkelig noget at komme efter i australske cabernet'er. Den gamle landholdsstjerne Michael Laudrup og hans vinfirma har gjort et smukt valg i det sydvestlige Australien og fundet fornemme Plantagenet Omrah 2003. Det er en ægte vinoplevelse, der i en tilsvarende europæisk variant ville have kostet en formue, men her fås den for 158,50. Trods de 14 pct. bevarer den en tydelig elegance, og både frugtsmag og duft er overvældende. Solbær og vanilje er de dominerende smagsindtryk, og finishen er i klasse med importørens fortidige fodboldspil.

Vil man se bevis for kontinentets spændvidde kan man i delstaten Victoria langt mod øst samle en Brown Brothers 2004-udgave op og nyde en tilsvarende elegant men lidt mere krydret vin, der fint illustrerer det lidt køligere klima.

Australsk cabernet sauvignon er novemberadspredelse i topklasse uden alt for voldsomme investeringer - og når vandet nu vælter ned, og mørket sænker sig allerede ved femtiden, er vinen et passende skud solskin mod vinterdepression.

6/6: Heartland 2005. 79,95 kr. www.philipsonwine.com

4/6: Eaglehawk/Wolf Blass. 59,95 kr. Superbest & Spar

4/6: Twin Beaks 2005. 79 kr. www.Gludvin.dk

6/6: mrah Plantagenet 2004 Laudrup Vinimport. 158,50 kr. Kontakt 44 84 80 86

5/6: Brown Brothers 2004. 115 kr. www.vignoble.dk

Alle vine er på ren cabernet sauvignon

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her