Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Når bøgerne får magten

Der opstår stor ståhej, da den britiske dronning kaster sin kærlighed på litteraturen i Alan Bennetts lystige satire 'En kongelig læser'
Kultur
15. december 2007
En dronning går forbi en bogbus - og forfalder til bøgerne. Plottet i Alan Bennetts lystige satire kan lyde banalt, men er også et tankevækkende lille stykke prosa om læsningens forfærdelige magt og civilisationens åndelige forfald.

En dronning går forbi en bogbus - og forfalder til bøgerne. Plottet i Alan Bennetts lystige satire kan lyde banalt, men er også et tankevækkende lille stykke prosa om læsningens forfærdelige magt og civilisationens åndelige forfald.

Der er grænser for, hvor langt man kan komme med bøger. Dette konstaterer Dronning Elizabeth hen mod slutningen af Alan Bennetts kortroman En kongelig læser, der i rette selskab med fordel kan afløse Svikmøllen som årets mandelgave. I hvert fald er der både næring til lattermuskler og de små grå i denne veloplagte satire om, hvordan dronningen ved et tilfælde lader sig forføre af verdensprosaen.

Tilfældet indfinder sig, da hendes hunde stikker af og hun i jagten på dem pludselig befinder sig uden for City of Westminsters bogbus.

For at undskylde hundenes gøen stikker hun hovedet indenfor, og af ren høflighed låner hun da også en bog med hjem. Den var ikke så ringe endda, og derfor oplever hun, "at den ene bog førte den anden med sig, at nye døre åbnede sig, lige meget hvor hun vendte sig hen, og at dagene ikke var lange nok til alle de bøger, hun gerne ville læse."

Så langt, så godt. Dronningen udvikler både følelserne og intellektet, men desværre udvikler hun sig også til at være en besværlig person, i hvert fald i royale kredse, hvor man ikke ser mildt på læsningen.

Bøger på eBay

Problemet er ikke blot, at bøgerne begynder at tappe dronningen for begejstring for andre ting. Det begynder også at blive en smule problematisk at overholde dagsplanerne, når hun spørger folk, hun møder, hvad de læser, i stedet for som vanligt om vejret og andre ligegyldigheder.

Den jævne brite læser nemlig ikke meget, og forærer dronningen dem en bog, sælger de den straks på eBay.

Heller ikke i de finere kredse finder hendes interesse for litteraturen forståelse; eksempelvis aner den franske præsident ikke, hvem Jean Genet er, mens ærkebiskoppen af Canterbury hellere vil se Vild med dans end at diskutere Mosebøger med dronningen.

Noget må med andre ord ske, og mens hendes undersåtter konspirerer, erkender dronningen selv, at der er grænser for, hvor langt man kan komme med bøger -

73-årige Alan Bennett, der fra gennembruddet med kostskoledramaet Forty Years On (1968) til skoledramaet The History Boys (2004) har gjort det til sit varemærke at tage sit hjemlands myter under skarp og satirisk behandling specielt på teater og tv, har med En kongelig læser begået et lystigt og tankevækkende lille stykke prosa om læsningens forfærdelige magt og civilisationens åndelige forfald.

Oversætter Bente Kastberg har godt styr på tekstens underspillede humor og lune tone. God jul.

Alan Bennett: En kongelig læser. Oversat af Bente Kastberg. 128 sider. 99 kr. Gyldendal. ISBN 9-788702-064643

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her