Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Alderdommens drama

De sene år er heftigt uafklarede i den 27-årige Sarah Polleys livskloge 'Away from Her'
Mesterligt. I lange passager er filmen mesterligt kontrolleret - og suverænt spillet. Selvfølgelig med Julie Christie som det lysende midtpunkt.

Mesterligt. I lange passager er filmen mesterligt kontrolleret - og suverænt spillet. Selvfølgelig med Julie Christie som det lysende midtpunkt.

Kultur
4. januar 2008

Film om Alzheimers er lige ved at udgøre en særlig sub-genre i kategorien: Film om livsomvæltende sygdomme. Alzheimers-filmene modtages i reglen andægtigt af anmeldere, hvis ansatser til kynisme kues effektivt af det dystre emne.

Herhjemme blev vi i 2002 udsat for Bille Augusts En sang for Martin, der fik megen patos ud af at celebrere en hengiven hustrus fejldirigerede forsøg på at redde sin dirigentmand ud af den mentale opløsning.

Away from Her er skrevet og instrueret af den 27-årige canadier Sarah Polley efter en novelle af Alice Munro, og den fremtræder som en langt mere moden behandling af emnet, ikke mindst fordi synsvinklen er mindre klinisk. Vi får ganske vist meget at vide om, hvordan det føles for patient og omgivelser at være i sygdommens klør, men der står meget andet på spil.

Gloriøst ældet Christie

"Ligefrem og vag, sød og ironisk."

Sådan lyder den pensionerede professor Grants kærlige karakteristisk af sin kone Fiona. Og som hun spilles af en gloriøst ældet Julie Christie, der har bevaret meget af sin ungdoms skønhed og fået en anden - mere åndelig - i tilgift, er det præcis sådan man oplever denne uforudsigelige kvinde.

Grant og Fiona har trukket sig tilbage til et smukt landhus i Ontario og lever tilsyneladende harmonisk sammen efter 44 års ægteskab. De står på ski sammen og virker usædvanlig velpræserverede. Indtil Fionas hukommelse begynder at smuldre - men kun periodisk.

Hun kan selv gøre det til en spøg, når hun anbringer stegepanden i fryseren: "Tag det rolig skat, jeg er bare ved at miste forstanden!"

Mangetydigt forhold

Da Fiona begynder at flakke retningsløst omkring, går det op for hende selv, at det er alvor. Hun vil på plejehjem, men Grant stritter imod: Hun er alt for ung. Det var hendes livsgnist, han forelskede sig i, dengang hun var 18, og den vitalitet er langt fra udslukt.

Men Fiona insisterer - og indlægges af en modstræbende Grant på det ganske luksuriøse plejehjem Meadowlake.

Her ændrer hun karakter, glider mere og mere bort fra den flittigt besøgende Grant og forelsker sig i stedet i en stum, hjælpeløs patient, som hun måske har mødt som helt ung.

Alt bliver pludselig mangetydigt i deres forhold. Er hun i virkeligheden ved at straffe ham for hans utroskab, dengang han havde unge studine-elskerinder? Hvor bevidst er hun overhovedet om hans identitet? Og hvad kan Grant gøre for at bringe hende ud af den depression, der overfalder hende, da hendes nye 'kæreste' fjernes fra plejehjemmet?

Stjernestøv

Efter en lidt tøvende, fragmentarisk start træder filmen for alvor i karakter, da Fiona indlægges på plejehjemmet, som er fremragende skildret som en tvetydig blanding af fængsel og idyl, ledet af en yderst fornuftig og sympatisk, men subtilt undertrykkende direktrice.

Her bliver Grant igen den unge tilbeder med blomst i hånd, velmenende, men hjælpeløs. Men heldigvis spillet med både humor og klogskab af Gordon Pinsent.

For Sandra Polley, der hidtil har udfoldet sig som barnestjerne og skuespiller i film af blandt andet Wim Wenders og Atom Egoyan, er filmen et gennembrud. Af og til kan hun arbejde for bogstaveligt: Som når Alzheimers-sygdommen sammenlignes med et hus i mørke, hvor lysene slukkes ét for ét - og vi i billedet ser hvordan. Og hendes smag for dybsindige replikker er lidt for veludviklet efter min smag.

Men i lange passager, især dem på plejehjemmet, er filmen mesterligt kontrolleret - og suverænt spillet. Selvfølgelig med Julie Christie som det lysende midtpunkt, stadig i stand til at kaste erotikkens stjernestøv ud over selv den enkleste scene.

Away From Her. Instruktion og manuskript: Sarah Polley. Canadisk (Grand i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her