Læsetid: 6 min.

Ikke alle bøger egner sig til højtlæsning

Lydbøger er ikke længere kun for biblioteker, men for alle. Line Beck Rasmussen har lagt øre til otte af slagsen fra den seneste sæson
10. januar 2008

"Se så! nu begynder vi. Når vi er ved enden af historien, ved vi mere, end vi ved nu, for det var en ond trold!"

Sådan begynder H.C. Andersens eventyr Snedronningen, der er det første af de eventyr, der er indtalt af Jesper Klein på lydbogen Børnenes H.C. Andersen. H.C. Andersens eventyr egner sig til højtlæsning. Andersen indskrev nærmest højtlæsningssituationen og den fortællende tone i sine tekster. Denne indskrivning af det mundtlige i det skriftlige evnede også Astrid Lindgren. Derfor er også Lindgrens bøger udkommet som nogle af de første i bølgen af lydbøger, vi ser i disse år.

På børnebogsområdet er det især Gyldendal, der har været fremme med udgivelser som Lindgrens Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg, men også de fleste af Ole Lund Kirkegaards bøger, Kenneth Grahames Vinden i piletræerne og A.A. Milnes Peter Plys. Disse børnelitterære klassikere og nyklassikere egner sig til at blive læst højt. De tåler genlytning og er derfor gode lydbøger. Man kan sige, at der skal tre ting til en god højtlæsning på lydbog: en god historie, et godt sprog og en god stemme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu