Læsetid: 5 min.

Fra frontlinjen mellem kristendom og islam

I danske Monica Papazus bog om Kosovo får man noget ganske enestående: en religiøst baseret fremstilling af Serbiens ret til Kosovo. Det er helt på linje med den serbiske kirkes måde at anskue konflikten, og det er bestemt værd at læse
Had. I sit nye essay nævner Monica Papazu en række forbrydelser begået af albanere i Kosovo mod civile serbiske mål. På dette billede fra urolighederne i 2004 går en etnisk albansk pige under ordene 'død over serbere' i ruinerne fra det serbisk-ortodokse kloster i byen Prizren i det sydlige Kosovo.

Had. I sit nye essay nævner Monica Papazu en række forbrydelser begået af albanere i Kosovo mod civile serbiske mål. På dette billede fra urolighederne i 2004 går en etnisk albansk pige under ordene 'død over serbere' i ruinerne fra det serbisk-ortodokse kloster i byen Prizren i det sydlige Kosovo.

Pier Paolo Cito

10. januar 2008

Monica Papazus politisk-religiøse pamflet Kosovo - frontlinjen mellem kristendom og islam udkommer meget belejligt op til, at Kosovo forventes at ville erklære sin uafhængighed, og forhandlingerne om republikkens status i forhold til Serbien er endt i en blindgyde.

Den serbiske regering under præsident Boris Tadic har truet med at trække landet fra alle forhandlinger med EU, såfremt man anerkender Kosovos selvstændighed efter en forventet uafhændighedserklæring. Man har fra Beograd derimod vist sig villig til at indgå en aftale, som indebærer autonomi i en udstrækning, som man selv vurderer er mere vidtgående end den, som Kosovo fik ved den Jugoslaviske forfatningsændring i 1974. Men nu med NATO i ryggen og KFOR-styrkerne på territoriet, vurderer man i Pristina, at der er skabt et fait accompli, og man er ikke villig til at gå ét skridt tilbage i forhold til, at den serbiske hær én gang for alle er drevet ud af Kosovo.

Med disse positioner er det svært at se, hvordan det kan ende som andet end en voldelig konfrontation i et eller andet omfang, eller som en længere række af voldseskalationer indtil parterne er villige til at indgå et kompromis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu