Læsetid: 3 min.

Kinky Friedmans valg

I 2006 skabte den jødiske cowboy Kinky Friedman opmærksomhed ved at stille op som uafhængig kandidat til guvernørvalget i sin hjemstat Texas. Og han gjorde det på sin ganske egen facon. Nu har countrysangeren, krimiforfatteren og vittighedsmaskinen Kinky skrevet en bog om sin valgkamp og sit nederlag
I 2006 skabte den jødiske cowboy Kinky Friedman opmærksomhed ved at stille op som uafhængig kandidat til guvernørvalget i sin hjemstat Texas. Og han gjorde det på sin ganske egen facon.  Nu har countrysangeren, krimiforfatteren og vittighedsmaskinen Kinky skrevet en bog om sin valgkamp og sit nederlag
17. januar 2008

I New York fniser den unge kvinde bag disken i boghandlen Barnes & Noble: "Kinky? Hedder han virkelig det? Ham har jeg da aldrig hørt om!" Hun slår den lille hardback op på sin computer, finder den og fisker den frem fra en af de nederste hylder i butikkens kælderetage.

Det var aldrig sket i Texas. For selvom Kinky ikke blev guvernør, har han alligevel status af kendis og lokal helt. Det bekræftes alene af hans plads på stemmesedlen i 2006: Kinky stillede nemlig op som uafhængig kandidat, en såkaldt independent, og det kræver 50.000 underskrifter fra registrerede vælgere overhovedet at få lov til det i Texas. Men faktisk var der 170.258 texanere, der skrev under på, at de ønskede ham på stemmesedlen. Og på første side gør Kinky Friedman det klart, at denne bog er til alle dem.

Kinkys bog hedder You Can Lead a Politician to Water but You Can't Make Him Think. Han pryder selvfølgelig selv forsiden flankeret af både Texas' statsflag med den ensomme stjerne og Stars and Stripes. Han har cowboyhat på og en cigar i hånden. Men den er slukket. Og det er ikke troværdigt: Kinky er nemlig storrygende og overvejede i første omgang at stille op som borgmester i Austin for at komme, hvad han kalder "de fascistiske rygeforbud", til livs.

Men the Kinkster er ambitiøs, så han gik efter guldet og guvernørboligen. For han manglede nemlig skabsplads, som han spankulerede rundt og sagde i valgkampens første dage. Bogen, der i øvrigt bærer undertitlen Ten Commandments for Texas Politics, er fyldt til bristepunktet med sådanne fabelagtige one-linere. For hvad er der galt med one-linere, spørger Kinky, når de er både gode og sande? Kinky gør det hurtigt klart, at han elsker Texas, og det altså også var kærlighed, der drev hans valgkamp. Men han blev vraget:

"Jeg gav Texas mit telefonnummer, men hun ringede aldrig", som han skriver. Nu er han til gengæld fri "til at vandre gennem tidens rå poesi". Selvfølgelig fortsætter Kinky også sit virke som en "dealer in hope". Altså en, der handler med håb. Og det håb gælder en bedre og lysere fremtid for Texas.

"Husk Alamo og hold det helligt," lyder Kinkys første bud til Texas. Selvfølgelig skød han sin valgkamp i gang foran den legendariske missionsstation, hvor modige Texas-borgere i 1836 kæmpede for statens uafhængighed mod en overlegen mexicansk hær. I 2006 krævede Kinky den siddende guvernør Rick Perrys betingelsesløse overgivelse. Og modet og æren tilbage i Texas' politiske liv.

Et æsel ved navn Little Jewford

I det hele taget går det over stok og sten, og har man læst bare lidt af og om Kinky, vil man genkende mange af vittighederne. Flere er endda oversat og bragt i flere danske aviser i forbindelse med valget i 2006. Men det ændrer nu ikke ved, at man ville ønske, man havde været der: Med Willie Nelson, der siger, "fuck 'em if they can't take a joke!" og Little Jewford, der hedder sådan, fordi han er jøde, og hans bil er af mærket Ford. Han er Kinkys faste sidekick og tidligere medlem af hans band, The Texas Jewboys. Kinkys æsel hedder forresten også Little Jewford.

Med hensyn til budskabet, så er det noget med, at de gamle politikere lever højt på vælgernes apati, mens Kinky og hans følge af musikere og andre spilopmagere selvfølgelig ønsker at bringe ærligheden og anstændigheden tilbage til Texas. Det handler jo om kærlighed.

Kinky var i mere end en forstand den uafhængige kandidat, og for at understrege den pointe er han blandt andet afbildet med en kæmpe gris og en billedtekst, hvor der står "Et møde med en lobbyist". Og det var jo også lige præcis det, det handlede om ved Alamo. Uafhængighed, altså. I forlængelse af det tema er Kinkys mærkesager i øvrigt også umulige at placere på en højre-venstre skala. Han er imod dødsstraf (fordi det alt for ofte går ud over uskyldige), men for bøn i skolerne (børn skal have lov til at tro på noget) og homoseksuelle ægteskaber (for homoseksuelle skal jo ikke snydes for muligheden for at leve lige så miserabelt som alle andre).

I det hele taget er man ved endt læsning underligt overbevist om, at Kinky er typisk Texas. Den jødiske cowboy kunne simpelthen ikke komme fra noget andet sted på jorden end The Lone Star State: Kinky Friedman har ganske enkelt brug for Texas' vidder, vildskab og egenrådighed for at blomstre og stritte i alle sine mange retninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu