Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Lille Dieter på flugt

I 1997 lavede Werner Herzog dokumentarfilmen Little Dieter Needs to Fly om den tyskfødte pilot Dieter Dengler, som i 1966 blev skudt ned over Laos under en mission for det amerikanske luftvåben
Kultur
18. januar 2008

I 1997 lavede Werner Herzog dokumentarfilmen Little Dieter Needs to Fly om den tyskfødte pilot Dieter Dengler, som i 1966 blev skudt ned over Laos under en mission for det amerikanske luftvåben. Han blev taget til fange af Vietcong, tortureret og sultet, men havde held til at flygte sammen med seks andre fanger. 23 dage senere blev han reddet.

Det er en dramatisk historie, og man forstår godt, hvorfor Herzog nu har lavet en spillefilm, der handler om Dieters nedskydning, tiden i fangenskab, flugten og kampen for overlevelse i en ugæstfri jungle fuld af vietcong-soldater.

Opbyggelig historie

Rescue Dawn er en opbyggelig fortælling, der ikke som sådan forsøger at bedrive politik eller tager stilling i krigen i Vietnam. I stedet skildrer den et sjældent ukueligt menneske, der voksede op i nazitidens Tyskland, og som under et af de allieredes bombetogter i hjembyen i Schwartzwald så et fly og en pilot så tæt på, at han vidste, at han ville dedikere sit liv til selv at flyve. 20 år senere var han amerikansk statsborger, havde taget en universitetsuddannelse og uddannet sig som kamppilot i luftvåbenet. Siden blev han civil testpilot, og han døde i 2001 i en alder af 62.

Det er Dieters optimisme, opfindsomhed og indre styrke, der gør det muligt for ham at overbevise sine medfanger om, at de kan flygte, og at de har en chance for at overleve i junglen. Han bliver på sin vis forrådt, men har alligevel held med sit risikofyldte forehavende. På nær én dør alle de andre.

Sanselige billeder

Christian Bale, en af vor tids mest kompromisløse og intense karakterskuespillere, yder en fantastisk præstation i rollen som Dieter, der har ild i øjnene og en vilje af stål. Steve Zahn, der bedst er kendt for sine komiske roller, spiller den eneste af medfangerne, som Dieter kan stole på, og det gør han på fornem, afdæmpet vis, ligesom Jeremy Davies spiller en af den slags skæve eksistenser, han med sine nervøse trækninger og sære manerer excellerer i.

Rescue Dawn er en meget flot film - fuld af de sanselige billeder, man forventer fra Werner Herzog - og selv om den måske psykologisk er lidt for endimensional og lige lovlig 'amerikansk' til slut, hvor Dieter reddes og kommer hjem til sit skib og sine kammerater, er det stadig en medrivende film om livsmod og overlevelse mod alle odds.

Rescue Dawn. Instruktion og manuskript: Werner Herzog. Region 2. Nordisk Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her