Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Livsfarlig LEGO

Byg skydevåben og terrængående biler, der ikke ville slippe gennem LEGO's egen sikkerhedskontrol
Byg skydevåben og terrængående biler, der ikke ville slippe gennem LEGO's egen sikkerhedskontrol
Kultur
3. januar 2008

I en hemmelig kælder dybt under LEGO's hovedkvarteri Billund findes en lang række grå metalreoler, som kun de mest betroede medarbejdere har adgang til. Det er her, at alt det forbudte LEGO står, de livsfarlige modeller, som ikke er blevet sat i produktion, men som den verdenskendte klods-virksomheds designere kan studere og måske hente inspiration fra.

Okay, måske er det ikke kun en høj sikkerhedsgodkendelse, der kan give én adgang til reolerne, og måske er modellerne ikke ligefrem livsfarlige, men det er i hvert fald kontroversielle klodser, som ikke har kunnet klare LEGO's strenge egenkontrol af de produkter, man sender på markedet. Og det er modeller af samme, fascinerende slags, som danske Ulrik Pilegaard og amerikanske Mike Dooley, to store LEGO-fans, muntert og kærligt fortæller om i bogen Forbidden LEGO - Build the Models Your Parents Warned You Against.

Kreativ frihed

Begge har de været ansat hos LEGO, Pilegaard som modeldesigner, og det har givet dem et sjældent indblik i, hvordan tømrermester Ole Kirk Christiansens mere end 70 år gamle, populære arv forvaltes. For Pilegaard og Dooley handler LEGO om netop dét - navnet er en sammentrækning af 'Leg Godt' - og de forsøger at formidle deres glæde ved LEGO, samtidig med at de tager det ekstra skridt, virksomheden ikke selv vil tage af hensyn til det stærke, børnevenlige brand og den forretning, fremstillingen af de kreativt stimulerende klodser i høj grad også er.

Forbidden LEGO er ikke en kritik af LEGO, hverken virksomheden eller produkterne, understreger de to forfattere i deres forord (ifølge nyhedssitet epn.dk skal de heller ikke frygte repressalier fra LEGO):

"Vi er overbevist om, at LEGO gør, hvad den gør med mere hjerte, sjæl og omhu end nogen som helst anden virksomhed i verden. LEGO-processen fremelsker fantastiske produkter, som bliver bedre og bedre."

Sådan har alle LEGO-elskere det utvivlsomt. Alligevel er der plads til at udvikle produkterne, mener Pilegaard og Dooley, hvilket også er selve filosofien bag LEGO-klodserne. En filosofi, der har kunnet observeres på alskens børneværelser gennem snart mange år:

"Forbidden LEGO handler om at udnytte den kreative frihed, som os uden for virksomheden har. Vores mål er at opfordre dig til at bruge den frihed til at frigive en ekstra portion kreativ energi til at bygge store og vidunderlige ting."

LEGO's regelsæt

Det tager ikke lang tid at læse bogen, der primært indeholder gode råd, metodik og byggevejledninger til fem forskellige 'forbudte' modeller - designet af Ulrik Pile-gaard - som LEGO nok ikke ville sætte i produktion, hvis de blev præsenteret for dem. De fire af modellerne handler om at affyre ting og sager - slik, bordtennisbolde og papirflyvere, den femte er en terrængående bil - og LEGO har bestemt, at virksomhedens designere ikke må fremstille modeller, der kan skyde med ikke-LEGO-objekter, som kan være farlige for børn.

Pilegaard og Dooley erkender, at deres modeller ikke overholder de sikkerhedsstandarder for legetøj, og at bogen er møntet på modne, fornuftige LEGO-byggere, der ikke bruger modellerne til at skyde efter hinanden eller sine kæledyr. Men den største skade, man kan anrette med bogen, skriver de også, er formodentlig at kaste den i hovedet på et andet menneske.

For alle LEGO's modelbyggere findes et regelsæt, som, udover at modellerne ikke må kunne skyde med ikke-godkendte-genstande, siger, at man ikke må ændre på klodserne, skære i dem, lime dem sammen eller introducere ikke-LEGO-genstandei et design.

Cool legetøj

De regler prøver Ulrik Pilegaard og Mike Dooley systematisk at bryde i de fem modeller i Forbidden LEGO. Det er ikke sådan, at de kun limer og modificerer, men udgangspunktet er, at de for hver model skal gøre én af tingene, gerne flere, og i en enkelt af dem, High Velocity Automatic LEGO Plate Dispenser, HVALPD, lykkes det dem at bryde stort set dem alle.

HVALPD vil f.eks. ikke kunne klare LEGO's standard-sikkerhedstest, som skal sikre, at de genstande, der affyres, ikke kan skade f.eks. et barns øje. Denne sikkerhedstest, skriver Pile-gaard og Dooley, går ud på, at man spænder et stykke køkkenfilm ud over en ramme - det skal illudere hornhinden i et øje - og hvis en genstand affyret fra en model laver mærker i eller gennembryder filmen, ja, så er den altså for farlig.

Til gengæld kan HVALPD så affyre 14 LEGO-tagplader på under otte sekunder, og den ligner et rigtig cool stykke skydelegetøj, som man - iført sikkerhedsbriller, naturligvis - kan få meget sjov ud af derhjemme eller på arbejdspladsen, hvis man f.eks. sidder i et åbent kontorlandskab og har brug for adspredelse.

Det kræver selvfølgelig klodser at bygge den af, men hvem har ikke en ordentlig spand af dem stående på loftet - fra dengang, man selv var barn - eller kan hente dem inde på børnenes værelse!? Danmark er vel ikke for ingenting det største LEGOland i verden.

Ulrik Pilegaard og Mike Dooley: Forbidden LEGO. No Starch Press. 186 sider, 24,95 dollars. Kan fås via www.amazon.com ISBN: 978-1-59327-137-4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her