Læsetid: 6 min.

Sikken et liv

Simone Veil overlevede Holocaust - hendes biografi er et vidnesbyrd herom, men også om ufatteligt held, om en ung piges vilje til livet og en kvindes kamp for at yde sit bedste. I dag er Veil for længst blevet et levende ikon i Frankrig. Hendes bevægende og velskrevne bog fortjener sin månedlange plads på den franske bestsellerliste - og en dansk oversættelse
Valgkamp i 1979, da Simone Veil blev den første præsident for Europa-Parlamentet. Hendes liv og karriere har været så usædvanligt, at hun i dag står som det største levende ikon for franske kvinder af alle aldre.

Valgkamp i 1979, da Simone Veil blev den første præsident for Europa-Parlamentet. Hendes liv og karriere har været så usædvanligt, at hun i dag står som det største levende ikon for franske kvinder af alle aldre.

Jacques Cuini

10. januar 2008

PARIS - Det var ikke med et let sind, at overtegnede i sidste uge gik i gang med den 80-årige Simone Veils erindringer, der, lige siden de udkom for lidt over to måneder siden, har ligget øverst på de franske bestsellerlister. For 10 år siden læste jeg Primo Levis Hvis dette er et menneske og besluttede, at nok var nok. Der kan ikke være noget nyt at berette om Holocaust efter dette.

Det var selvfølgelig noget vrøvl, en udmattet mental kortslutning fremkaldt af en trang til at beskytte sig selv mod bøger, der er smertefulde eller som i Levis tilfælde både opkast- og tårefremkaldende. Og Veils biografi lægger naturligvis endnu en uforglemmelig personlig fortælling til i rækken. Om et liv delvist i skyggen af verdenshistoriens mest barbariske folkemord.

Hendes biografi går imidlertid langt videre end at berette om det uberettelige. Simone Veil er langt mere end en forfatter og en overlever af Shoah (hebraisk for Holocaust); hun har først i slutningen af sit liv og efter mange forgæves overtalelsesforsøg, besluttet sig for at fortælle sin personlige historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu