Læsetid: 3 min.

Velkommen til verden

DR2 Udland faldt desværre over sine egne store, sympatiske ambitioner på premiereaftenen
Værten. Tine Götzche fik æren at introducere DR2-s nye satsning DR2 Udland. Ifølge traileren et nyhedsprogram med globale nyheder af internationalt format, hvilket ville gøre DR2 til konkurrent til BBC World. Men endnu har BBC World ikke grund til at være bekymret.

Værten. Tine Götzche fik æren at introducere DR2-s nye satsning DR2 Udland. Ifølge traileren et nyhedsprogram med globale nyheder af internationalt format, hvilket ville gøre DR2 til konkurrent til BBC World. Men endnu har BBC World ikke grund til at være bekymret.

Bjarne Bergius Hermansen

11. januar 2008

"Velkommen til en halv time med nyheder fra den internationale scene vi skal omkring MI5 hackere primærvalg Kenya Sarkozy skal giftes USAs højsteret giftsprøjten ..."

Tine Götzche havde travlt, da hun bød os velkommen til DR2's nye, modige satsning DR2 Udland - ifølge den lækre suggestive trailer et dagligt halv times nyhedsprogram med globale nyheder af internationalt format, hvilket ville gøre DR2 til konkurrent til verdens public service flagskib BBC World. Men at dømme efter første udsendelse, har BBC World endnu ikke grund til at være bekymret.

Kom aldrig igennem

Som ved alle premierer har der helt sikkert været panik i kulissen, inden man gik i luften, og det kan være dét adrenalinkick, der skal til for at levere et skarpt produkt. Men sådan gik det desværre ikke. Annegrethe Rasmussen kom aldrig igennem fra Paris - så vi fik aldrig at vide, hvorfor historien om Sarkozy skulle vinkles på hans mulige kommende giftermål. Den danske ekspertkilde på historien om de kinesiske hackerangreb i England var umulig at vride et tankevækkende ord ud af, så det endte med, at Götzche måtte stille hele vinklen som et spørgsmål:

"Kan man sige, at det nye i det, vi ser her, ikke er, at det foregår, men det nye er, at en efterretningstjeneste nærmest offentligt erkender, at man har et problem, og at efterretningstjenesterne ikke har styr på problemet?"

Og endda blev nødt til at stille spørgsmålet hele tre gange, for at få sit "ja" til vinklen hjem. Og den eneste historie, man havde tid og overskud til på det amerikanske primærvalg var at læse op af de tyske overskrifter (Entschuldigung?) om Obama i New Hampshire.

Fra anklerne til knæene

Den eneste historie, der fungerede, var rapporten om optimisme i Kenya fra en dansk BBC-stringer - der desværre kom igennem med fire billeder i sekundet, så den utålmodige seer havde nok ikke stået indslaget ud. Men det ER også et både halsbrækkende og dyrt projekt, som DR2 har kastet sig ud i. At producere globale tv-nyheder af international standard er meget dyrt. Og ekstremt dyrt, hvis man skal levere fem til seks historier hver dag fra hele verden med reportager, gæster, baggrund og analyse og hvad har vi. Og fuldstændig ubetaleligt dyrt, hvis man hører under en public service station, der i forvejen er skåret ned til et sted mellem anklerne og knæene. Den nedskæring lagde man dog ikke mærke til hos storebror-kanalens 'Horisont', hvor Steffen Gram lignede en lille dreng, der har fået lov til at skyde den største nytårsraket af i New Hampshire. Gram og et helt hold af journalister tog os med rundt i egenproducerede reportager til møderne, arbejdspladserne, aviserne og universiteterne - og veltilrettelagt gav de os de politiske, økonomiske og kulturelle vinkler på valget, så vi bagefter følte helt ned i maven, hvordan det må være at være vælger på en vinterkold morgen i New Hampshire. Og for at opnå den suggestive effekt på seeren, så er penge ikke nok. Man bliver også nødt til at have det engagement og den entusiasme, som Gram tydeligvis havde, og som overbeviste os om, at New Hampshire virkelig er vigtigere end 21 TV-Avisens kokain i jyske provinsbyer og brande på lossepladser.

For verden er helt sikkert både større og vigtigere, end hvad man skulle tro, hvis man ser på den øvrige danske nyhedsflade. Så der er al mulig grund til at krydse fingre for, at DR2 Udland finder formen og bliver et lige så godt gæst-i-studiet program som kanalens omkostningsbevidste succes Deadline.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu