Læsetid: 6 min.

Den døde diplomat og FN's fadæser

Ny bog. Vieira de Mello var en af FN's mest betroede embedsmænd - i 2003 blev han offer for et al-Qaeda-attentat i Irak. Francis Fukuyama anmelder en ny biografi, der belyser FN-systemets brister og modsætninger igennem den brasilianske topdiplomats årtier lange karriere
Vieira de Mello var en af FN's mest betroede embedsmænd. I 2003 blev han offer for et al-Qaeda- attentat i Irak. Francis Fukuyama anmelder ny biografi
1. marts 2008

Den 19. august 2003 kørte en lastbil af mærket Kamash ind i en gyde bag ved Canal Hotel i Bagdad. Kort efter detonerede en bombe og raserede det hjørne af hotellet, hvor De Forenede Nationers Mission i Irak havde til huse. I bygningen befandt sig Sergio de Vieira Mello, en brasilianskfødt FN-diplomat, som tidligere havde været udsendt til Vietnam, Libanon, Cypern, Cambodja, Bosnien, Rwanda, Kosovo og Østtimor. Mere end nogen anden i FN inkarnerede han såvel organisationens idealisme som dens begrænsninger. Hårdt såret lå Vieria de Mello klemt fast under murbrokkerne, hvor han var flere timer om at udånde. De amerikanske styrkers frugtesløse forsøg på at redde ham ud i live var som et forvarsel om Amerikas generelle fiasko i hele Irak.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu