Læsetid: 3 min.

Øl til folket, hvor end de være

Højt Skum har taget ganen på nakken, smagsløgene med på landevejen og opsøgt nogle af provinsens mere velassorterede ølbarer
15. februar 2008

Som trofaste læsere af klummen måtte have erfaret, udgår anmeldelserne næsten udelukkende fra, hvad ølmarkedet i hovedstaden byder på. Hvad end det være øl købt fra butik eller skænket på beværtning. Og det er da fint, hvis man da befinder sig i København.

Nu er det jo ikke alle, som gør det, og da bestemt ikke hele tiden, så for at sikre blot et minimum af public service (og her er begrebet tænkt mere klassisk end Kenneth Plummer gør) har vi til denne uge besøgt ølbarer i landets tre store provinsbyer.

Aalborg har noget, mange andre byer hemmeligt ønsker sig, men ikke tør røbe: Den særlige, industrialiserede stemning af ægte by, betonfabrikker side om side med universitet, lejekasserner og millionvillaer; et sted som om noget emmer af det 20. århundrede. Men derudover har Aalborg også en bar som ganske få uden for Storbrittanien. På Borgergade ligger The Wharf, en ægte britisk pub, hvor en lang række af store fade byder på et kolossalt udvalg af specialimporterede øl, alle såkaldte cask ales. Disse er ikke tilsat kulsyre, så de har kun den naturlige, boblende effekt, som gæringen giver. På væggen ligger et lille dusin tønder, men de skiftes ud løbende, og der er jævnligt helt specielle emner at vælge. Denne dag prøvede vi en skotsk porter, som var så svær at skaffe, at bartenderen ikke ville sælge mere end halve pints, da de ellers ville løbe tør for hurtigt. Det må da være kærlighed til øllet! I det desværre vel højloftede og lyse lokale bliver gæsten ikke besværet med musik, men tre fjernsyn står klar til nårsomhelst at vise sport, når det er bedst, hvilket naturligvis betyder cricket, rugby eller, som denne anmelder tidligere har set det, fodbold fra tredjebedste engelske række. Leyton Orient vandt i øvrigt.

Andet end O'ense pils

I Odense, nærmere bestemt Hunderupvej, ligger Carlsens Kvarter. Dette sted er besynderligt indrettet, apoteksloft møder leopard-tapet og slidte gulvtæpper i blåt neonlys, som under en sænket Opel Manta fra Sundbyvester. Men de har nok det største udvalg af øl, der ses i Danmark, og dette helt uden skæv skelen til de, som bare gerne vil have en Hof.

Ejeren Benny og hans søn kører hvert forår Belgien tyndt for at indkøbe nye øl til stedet, og mange af disse er en hel oplevelse i sig selv. Mere oplevelse end de fleste er øl af typen bierre rouge som smager mest henad øl og vin på en gang. Min ledsagerske og jeg prøvede en Rodenbach Grand Cru, og oplevelsen var fænomenal! Det er svært at forestille sig, at nogen kan elske denne første gang. Smagsnuancer som æbleeddike, ammoniak og frugtsukker i ét, resulterede i den eneste fyldestgørende dom, 'scent of a woman'. I sandhed en overvældende oplevelse.

Hjem til Århus

Århus har et mindre image-problem. Jyllands ubestridte hovedstad har længe været berygtet for sit alt for spredte udvalg af barer og værtshuse. Inden dette udvikler sig til en fejde mellem denne avis og Thomas Helmig, må vi hellere rette denne misforståelse: Ris Ras i Mejlgade er et vidunderligt rart lille sted, med bløde sofaer og vandpiber, som byder på et mindre, men eksklusivt udvalg af øl. En af disse er navngivet efter stedet, hvilket er hyggeligt, så derfor undlader vi at hænge os i, at det faktisk er en Hancock Høkerbajer. Desuden serveres her den amerikanske Sierra Nevada på fad, og nyder man kaskadehumlen, så er den et sandt festfyrværkeri. Stemningen her er imødekommende, musikken behagelig, og stedet har en evne til at tiltrække folk, der hellere deler et af de lave sofaborde med andre, end sidder alene med dem, man kender. Her kommer man vitterligt hjem til Århus.

The Wharf: www.charlies.dk

Carlsens Kvarter: www.carlsens.dk

Ris Ras: www.risras.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu