Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En nordisk chance

Når ministrene skriger 'kanon', svarer de habile litterater Torben Brostrøm og Anders Juhl Rasmussen med et dæmpet 'til tjeneste'. Det kan de godt være bekendt
Kultur
13. marts 2008
Når ministrene skriger 'kanon', svarer de habile litterater Torben Brostrøm og Anders Juhl Rasmussen med et dæmpet 'til tjeneste'. Det kan de godt være bekendt

Det var sjovt nok ikke danskbogen, men geografibogen, der gjorde min klasse fuldstændig fjollet med finsk dengang i 1981. Heri stod nemlig de finske tal fra et til 10, en magisk remse, som vi bare måtte lære. Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi lærte vi alle sammen, men så blev det svært - også at huske i dag, hvor jeg har måttet slå det efter: seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen. Nå ja, kymmenen! Af en eller anden grund fik det tal os til at le ekstra meget, for slet ikke at tale om kuusi, der gav os røde kinder. For vi oplevede glæden ved finsk, nogenlunde samtidig med at vi fik seksualundervisning.

Denne tur ned ad memory lane bare for at slå fast, at mødet med et nyt sprog er sjovt og smukt, og sådanne møder kan man ikke få nok af. Når geografibogen ikke længere rækker til at stimulere eleverne, er der nu kommet en nordisk litteraturkanon, som helt sikkert kan. Den er udgivet på initiativ af Nordisk Ministerråd og er særligt tiltænkt gymnasieelever. Den dækker perioden fra oldtiden til i dag og indeholder selvstændige tekster og værkuddrag fra hele Norden - også Grønland, Åland og det samiske sprogområde. Alle tekster bringes på originalsprog med moderne retskrivning, og de finske, samiske, færøske, islandske og grønlandske tekster er derudover oversat til et af de skandinaviske sprog.

Tænk selv

Antologier til undervisningen er særlige, fordi de henvender sig til eleverne, men det er lærerne, der skal vælge dem. Oveni er der jo stof som lærerne skal undervise i, og så er der noget, som de gerne vil undervise i. I den sammenhæng har Nordisk litteratur til tjeneste fat i den lange ende. Den stiller et materiale til rådighed, der tilgodeser de ministerielle krav, men som samtidig viser, at både redaktører og lærere kan tænke selv.

At Torben Brostrøm og Anders Juhl Rasmussen ved, hvad de gør, viser allerede titlens 'til tjeneste'. Kanon er jo et lidt befængt ord - i hvert fald i Danmark - og 'kanonen' er nydeligt placeret i undertitlen 'Nordiske kanoniske tekster', hvor den gør sig godt som adjektiv, for sådan kan man stadig sige om kvalitetstekster af en vis alder. Antologiens nyeste tekster er dog fra begyndelsen af 2000.

Eksperimenterende

Tematisk ordnede noveller (eller allerhelst novelletter) siges at være populært i litteraturundervisningen, de er korte og kan læses for deres indhold, men sådan leger redaktørerne ikke. Antologien byder også på besværlige romanuddrag, og i stedet for at udpege temaer stiller redaktørerne hellere eksperimenterende tekster til tjeneste.

I den danske afdeling er der ikke blevet plads til Grundtvig og Oehlenschläger, men til Kirkegaard og J.P. Jacobsen, og Grønland er ikke blot natur, men også litteratur, f.eks. af Ole Korneliussen (f. 1947), der både skriver på grønlandsk og dansk.

Indholdsfortegnelsen over de islandske tekster er selvfølgelig svær at stikke: den ældre Edda, Egils Saga, 'Tor henter sin hammer', Laxness og Einar Már Gudmundsson på rad og række. Det allermest eksotiske udså jeg i første omgang teksterne fra Åland til at være. Stora världen hedder Ulla-Lena Lundbergs roman fra 1991 endda.

Verden er stor, og Danmark er jo bare hovedstaden i IKEA, men nu kan gymnasieelever altså også stifte bekendtskab med samisk lyrik, år 1989 af Nils-Aslak Valkeapää - i hvert fald på svensk: "i vårt eige land/flytta vi/til sommarlandet/til vinterlandet//i Sverige var vi svenske samar/i Noreg norske samar/somme med namn i bøker/i begge rika/andre i ingen".

Der er bare lige en lærer, der skal give dem lov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her