Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Ole Lund Kirkegaard-film

Kultur
19. marts 2008

"En af Ole Lund Kirkegaards dejlige børnefilm," står der bag på dvd-coveret til genudgivelserne af fem børnefilm baseret på bøger af den folkekære forfatter. Det er så meget sagt, at filmene er af ham, når han ikke har skrevet manuskript til nogen af dem, men det siger noget om en forfatters popularitet, når både priser og instruktørnavne må vige for forlæggenes ophavsmand.

Men nok om krediteringer og forlæg. Det korte af det lange er, at fire af 1980'ernes filmatiseringer - Lille Virgil & Orla Frøsnapper, Gummi-Tarzan, Otto er et næsehorn og Hodja fra Pjort - samt Albert fra 1998 er aktuelle i digitalt forbedrede versioner. Alle film er tilladt for alle, og som voksen er det hyggeligt at genopleve barndomsvenner som Ivan og hans Tarzan-tossede far og Topper med den næsehorns-tegnende trylleblyant. Lille Virgil og Hodja fra Pjort er de svage og mest støvede led i kvintetten, men Gummi-Tarzan er den dag i dag en perle, som varmer i en tid, hvor buksevand er accelereret til nye, mobile mobbeformer.

Historien er både dagsaktuel og dundrende dejlig; Hvem vil ikke gerne have en voksen ven med en kran og ordsproget "der er altid noget, man er god til, man skal bare vide hvad det er!". Det er skønt med børnefilm, som er sjove at se sammen og efterfølgende giver snakkestof. Af Ole Lund Kirkegaard - og alle de andre.

De ovennævnte film er ude på dansk dvd fra Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her