Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Store følelser i skrå kast

Sylfidens forunderlige gækkende og bedrageriske balletunivers udfoldes med viden og begejstring i Anne Middelboe Christensens 'svævebog'
Kultur
27. marts 2008
Sylfidens forunderlige gækkende og bedrageriske balletunivers udfoldes med viden og begejstring i Anne Middelboe Christensens 'svævebog'

Kærligheden til en sylfide kan antage mange udtryk. Man kan som James opgive alt for at fange hende og gå et skæbnesvangert endeligt i møde. Eller man kan gøre som Informations teateranmelder, Anne Middelboe Christensen, og skrive en 'svævebog': Sylfiden findes. En svævebog er en bog om Bournonvilles Sylfiden, som den danses i dag (og i går) og om det flygtige begreb 'længsel'. I rollen som kritiker, ballethistoriker, dramaturg, men frem for alt som sylfidefantast tager den ferme forfatterinde læseren med på en luftbåren, eventyrlig og til tider uhyggelig rejse igennem Sylfidens bedrageriske univers. Balletten synes at være en uudtømmelig kilde - den kan blive såvel til bryllupstale som til rap. Perspektiverne er mange: Alt fra tilskuerens og danserens til kritikerens og drømmernes. I denne blanding af jordisk og overnaturligt bevæger figurerne sig tilsyneladende frit hen over romantikkens himmelvide felt. Bogens essays, indfald og randbemærkninger blotlægger en spændvidde af spørgsmål, som er både mulige og umulige at besvare. Hvilke tanker og hvilke følelser vækker balletten ikke til live? Hvilke mulige tolkninger rummer Sylfiden dog ikke?

Sylfiden bærer de store følelser i skrå kast: Den uformørkede lykke rammes af harmoniens sammenbrud. Her er der mystik, sensualisme og livsglæde. Apropos Goethe kunne jeg have lyst til at inddrage hans idé om det dæmoniske i tilværelsen - de skjulte kræfter, som vi er besiddelse af, om vi så vil vide af det eller ej. Christensen tegner en spændende opsætningshistorik, når hun sammenvæver alternative rollefortolkninger og nye iscenesættelser med Bournonvilles egne ideer og Borschenius' nedskrivninger. Interessant er ikke mindst hendes påvisning af, hvordan bifigurerne i årenes løb er blevet stadig vigtigere igennem en art moderniseringsproces. Virkelig morsomme og præcise er iagttagelserne om, hvorfor det er farligt at falde på knæ. For den videbegærlige en guldgrube. Her blandes kendsgerninger med recensioner og informationer om kostumer, scenografi, musik - ja, alt som er relateret til forestillingen. Pierre Lacottes rekonstruktion af Taglionis La Sylphide og Giselle har også fået plads. Hvem behøver dem, når vi har Bournonville? Det tilføjer ikke meget og bliver til en unødigt langt og ufremkommelig vej imod konklusionen, som til gengæld er vidunderlig og sammenfatter alt: "Giselle har en normal kvindekrop, der skal transformere sig til ånd. Sylfiden er overjordisk første øjeblik. Derfor flyver Sylfiden højest."

Fortvivlet bladren

En stor del af bogen udgøres af det rige billedmateriale. "Fotografernes Sylfide" giver en kort oversigt over vigtige fotografer, hvis billeder snarere anmeldes end får lov at tale for sig selv. Her savner jeg deres egne indflettede tanker til at give liv til teksten. Om det er Madges troldkræfter skal jeg ikke kunne sige, men ikke bare er det ærgerligt - det er utrolig irriterende, at det meste går galt i billedhenvisningerne i Fang Sylfiden - Jan Grarups foto. Det resulterer i en fortvivlet bladren i forsøget på at hitte rede i, hvem der er hvem på hvilke billeder og på hvilke sider. Et vedlagt rettelsesbilag må være et must!

Sylfiden findes er letlæst, lærerig og associationsrig. Det er en generøs og medrivende bog, som man kan pluklæse når som helst. Sylfidens forvandlinger, som Christensen fremstiller dem, danner et intrikat og spraglet mønster, hvor man stedse kan opdage nye detaljer. Men en sylfide er en sylfide, og en bog er en bog, om den så svæver nok så meget. Sylfiden lader sig ikke betvinge. Gækkende fortsætter hun med at incitere os alle. Og vel findes hun. I al fald så længe, menneskeheden ikke slipper taget om sine drømme og længsler.

Cecilia Olsson anmelder ballet ved Dagens Nyheter
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her