Læsetid: 3 min.

Munden fuld og gådefuld

Nikolajsens systemdigte skal ikke bare læses, men også løses som de gåder, de er. 11 15 4 5 19 11 18 9 6 20 betyder f.eks. kodeskrift
17. april 2008

Jeg fangede en svale og/gav den til min elskede, da/hendes øjenbryn ligner en/svales sorte vinger. Næste/morgen var svalen her endnu,/men min elskedes øjenbryn/ var fløjet bort. Sådan kan det/gå, når man vil lege digter.

Disse otte linjer, hver med otte stavelser, står i Rasmus Nikolajsens fjerde digtsamling Alting ender med et bryllup, der i alt indeholder 64 digte, alle bygget op efter samme otte gange otte-system. Digtet er til at begynde med klassisk skønt, men så går det galt. De to dele i sammenligningen, øjenbryn og svalevinger, bytter plads, så jeget sidder tilbage med en svale. Den elskedes øjenbryn (og med dem den elskede?) er fløjet, og den tvetydige konstatering står tilbage: Sådan kan det gå, når man vil lege digter - og benytte sig af billedsprog, kunne man f.eks. fortsætte. Ordet 'lege' skal læseren nemlig tillægge visse betydninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu