Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ny film: Ørkenvandring og gangbangermentalitet

Kultur
3. april 2008

Regner Grasten kunne sælge sand i Sahara, og det er netop, hvad den danske producent og filmkøbmand forsøger med Eye for Eye - som bestemt ikke er nogen god film, men markedsføres som var det intet mindre end dansk films fremtid.

Lavet for en meget billig penge af den unge, iransk-afghanske flygtning Kaywan Mohsen, kaldet K1, er det, som titlen antyder, en hævnhistorie, der foregår i et kriminelt indvandrermiljø i Århus: En ung pige voldtages, og K og hans venner hævner hende og sætter gang i en ond cirkel af vold og hævn.

Mere er det heller ikke - faktisk en del mindre. På lydsiden fortæller Kaywan, som har baseret filmen på egne oplevelser, om sit syn på Danmark og sin oplevelsen af Danmarks syn på indvandrere, og til at begynde med tænker man, at her er en film og en filmskaber med noget på hjerte.

Gangbanger-mentalitet

Desværre er der overhovedet ingen korrespondance mellem den forholdsvis reflekterede historie, som lydsiden fortæller, og den historie, som billederne fortæller, og som på ingen måde giver publikum en føling med personerne eller det forråede miljø, de færdes i.

Mest af alt ligner Eye for Eye en glorificering af en provinsiel gangbanger-mentalitet, der er i modstrid med Kaywans intentioner og intet har at gøre med de erkendelser, han undervejs i filmen kommer til og må fortælle os om, for at vi skal få øje på dem.

Og hvorfor i alverden skal han i filmen - ja, instruktøren spiller også sig selv - tale amerikansk som et Crips-medlem fra L.A., når han på lydsiden taler dansk med århusiansk accent?! Der er ingen sammenhæng mellem de to personer, og man får en grim fornemmelse af, at fortællestemmen er lagt på som en eftertanke i et forsøg på at løfte filmen.

Man kan imponeres over, at Kaywan selv har skrevet, instrueret, klippet, produceret, spillet hovedrollen, komponeret musikken, men det ændrer ikke ved, at Eye for Eye - hvorfor i øvrigt denne mærkelige, ordrette oversættelse af øje for øje? - er en ørkenvandring.

Eye for Eye. Instruktion og manuskript: Kaywan Mohsen. Dansk (75 biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er en satans dårlig film, (den første er bedre). Der er mange huller i filmen, det ved alle - også forstår jeg ikke hvad den laver i biografen?!?!? Hvis man får en så stor chance maaain?!?! Så fucker man den ik så meget....vel??

Der var for meget reklame!Og så da filmen udkom så var det bare noget lort! Den skal have en stjerne! eller ingen.
Hvis man gir den 3-4 stjerner, hvor mange skal en Denzel washington eller Pachino film have?? 20-30 stykker???