Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Søn af en oligark

Sproget gnistrer, og alt står for skud, når russisk-amerikanske Gary Shteyngart folder sig ud på virtuos og satirisk vis i den vellykkede 'Absurdistan'
Kultur
24. april 2008

Gary Shteyngart, der i 2003 debuterede med The Russian Debutante's Handbook, gør grin med det meste i sin nye og anden roman, Absurdistan, som vi nu får på dansk.

Nyrige russere, liberale amerikanere, rettroende jøder, muslimer og multinationale firmaer, kristne præster, dovne Manhattan-psykologer, fordrukne gangstere, topløse servitricer, FN, American Express og Dick Cheney og Putin, ja, alle bliver hængt ud af den unge russisk-amerikanske forfatter med de jødiske aner, og det samme gør han selv, da en vis Jerry Shteynfarb begynder at rumstere i Absurdistans hæsblæsende handling:

"Efter eksamen gjorde han alvor af sin trussel om at skrive en roman, et trist lille sørgekvad om hans immigrantliv (-). Jeg tror den hed Den russiske opkoblings håndjob eller sådan noget. Amerikanerne slugte den råt," siger hovedpersonen Misja Vainberg om Shteynfarb, der tilsyneladende udnytter sin litterære anseelse til gå i seng med alle de kvinder, han kan komme til, deriblandt Misjas kæreste.

Belgisk pas til salg

Det er nu ikke Misjas største problem. Efter at have tilbragt otte år i USA, hvor han blandt andet er blevet omskåret af en flok uduelige jøder, har taget en ubrugelig uddannelse i multikulturelle studier og har mødt nævnte kæreste, den fattige latinotøs Rouenna, er den 147-kilo tunge 30-årige Misja endt i sin fødeby Sankt Petersborg, hvor hans far regerer og gør ved som snu oligark og en position som sit hjemlands 1.238. rigeste mand.

Han er der egentlig blot for en kort ferievisit, for Misja elsker New York med al dens junkfood og rapmusik, men da hans far slår en forretningsmand fra Oklahoma ihjel, bliver sønnike nægtet indrejse til USA, hvorfor han er nødsaget til at blive i Sankt Petersborg.

Først da faren bliver dræbt af en rivaliserende gangster, og Rouenna per e-mail fortæller om Shteynfarb - og Misja i øvrigt selv ender i sengen med sin unge stedmor - beslutter han sig for at handle. Kursen bliver derfor sat mod Absurdsvanï ved Det Kaspiske Hav, hvor en korrupt belgisk konsul sælger pas for en pæn sum penge.

Med et EU-statsborgerskab på lommen ser udsigten til en returbillet til USA langt bedre ud, end den gør i Sankt Petersborg, der i Mich Vraas imponerende oversættelse beskrives som "et stillestående sted, tabt i skyggen af vores slagne hovedstad, Moskva, der selv er en tredjerangs megalopolis der hænger på kanten af en spektakulær undergang."

Humoristiske satirikere

Men nemt går det naturligvis ikke for Misja, der bliver fanget i en borgerkrig, der involverer Halliburton, to etniske grupper, der skændes om fodstøtten under Jesus' kors, en yppig American Express-ansat, samt meget, meget mere, ikke mindst en Mossad-agent, der forklarer den efterhånden godt rundtossede Misja, at det israelske efterretningsvæsen havde kørt en fokusgruppe i en forstad til Maryland for at beslutte, hvilket land det var værd at anbefale Dick Cheney at invadere:

"Vi kørte en prøve på tre kriseramte lande: Congo, Indonesien og Absurdsvanï. Okay, først del. Vi viser de amerikanske schmendricks et verdenskort og siger: 'Peg på det område hvor du omtrent mener Congo ligger.' Nitten procent peger på det afrikanske kontinent. Treogtyve procent på enten Indien eller Sydamerika. Vi regner disse for korrekte svar, fordi Afrika, Indien og Sydamerika alle er brede foroven og smalle forneden," siger agenten og understreger, at amerikanerne også altid fatter sympati for et land med et navn, der kan bruges som et barns fornavn, såsom Rwanda Jones, Timor Jackson eller Bosnia Lewis-Wright.

Det ser med andre ord ikke lyst ud for Republika Absurdisvanï og den håbløst sentimentale Misja Vainberg.

Det gør det til gengæld for den blot 36-årige Gary Shteyngart, der med Absurdistan selvsikkert og uanstrengt løfter arven efter de kulsorthumoristiske jødisk-amerikanske satirikere Nathanael West og Joseph Heller med en tankevækkende og livlig skildring af en på én gang grotesk og menneskelig fyr, der ihærdigt forsøger at sigte efter tidens tågede moralske pejlemærker.

Læg dertil at sproget gnistrer som ind i helvede, og man forstår, hvorfor New York Times sidste år kårede Absurdistan som en af årets 10 bedste romaner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her