Læsetid: 3 min.

Augusts apologet

En overbærende Henrik Wivel forsøger sig i 'Spejlet' med en auteur-teoretisk læsning af Bille Augusts samlede værk
En overbærende Henrik Wivel forsøger sig i 'Spejlet' med en auteur-teoretisk læsning af Bille Augusts samlede værk
8. maj 2008

Det er et modigt projekt, Weekendavisens kulturredaktør, Henrik Wivel, har kastet sig ud i med Spejlet, en art kunstnerisk oprejsning til den udskældte filminstruktør, der engang var landets stolthed: Bille August.

Wivel forsøger sig nemlig med en filmanalytisk og auteur-teoretisk læsning af Augusts samlede værk, fra debutfilmen Honning måne (1978) til Mandela-filmen Goodbye, Bafana (2007), og argumenterer for, at instruktøren så at sige former filmene i sit eget billede og fokuserer på de samme temaer i dem alle: Tilgivelse, forsoning og ensomhed.

"Det er således ikke muligt for Bille August at skille sin person fra sit skabende jeg," skriver Henrik Wivel blandt andet, "og som en sand auteur arbejder han med en kompleks sammenhæng mellem liv og værk, som skaber en uomtvistelig sammenhængskraft filmene indbyrdes. Ved siden af Ingmar Bergman og Woody Allen findes der næppe nogen filminstruktør, der i så høj grad som Bille August skaber et fletværk af referencer mellem sine film, tematisk, visuelt og symbolsk."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu