Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Skal jeg detoxe for at se godt ud?

Detoxdronningen Hafsteinsdottir er til anti-ageing, mens sundhedsdivaerne Roelsen & Lee er til kropsbalance. Så hvad skal jeg vælge, når jeg egentlig har det fint med mine cykellår og smilerynker, mens jeg spiser chokolade?
Kultur
29. maj 2008

Hun smiler selvbevidst til mig i vinduet, mens hun hiver op i sin bluse, så jeg kan se hendes navle. Den stritter - på coveret, altså. "Thorbjörg Hafsteinsdottir, 48 år," står der ud for hendes trusser. Og jeg undrer mig over, om det skulle være nogen bedrift. For hun ligner jo netop en kvinde i slutningen af 40'erne - så hvad er pointen, når bogen hedder 10 år yngre på 10 uger?

Den anden kvinde ser slet ikke på mig. Hun sidder med ryggen til, med bar overkrop og bøjer sig, så man kan se hendes smukke rygsøjle og glatte hud. Hun er nok kun omkring de 30, men det er vist ikke det med alderen, der er pointen. Snarere noget med en krop i harmoni, for hun bøjer sig ind over ordene "Sunde vaner hele livet".

Sådan kan man i øjeblikket stå hos boghandleren og blive lokket med ind i sundhedsrusen og detoxen. Glemt er tiden, hvor kvinderne blev salige, når Helle Gotved skrev om god holdning og bækkenbund. Borte er tiden, hvor bøger om slankesalater og appelsinhud gjorde lykke. Nu skal der renses radikalt ud. Hvidt brød og sukker er storskurkene. For nu gælder det udødeligheden.

Shopper nettet tyndt

Eller i hvert fald sejren over alderen. Ernæringsterapeuten Thorbjörg Hafsteinsdottir har kastet sig frygtløst ud i kampen mod sin egen alder - og Politikens Forlag har valgt at hoppe efter, sammen med ghostwriteren Ninka-Bernadette Mauritson. Og nu har jeg så også læst bogen. Jeg har pligtskyldigt udfyldt skemaerne, så jeg kunne sammenligne min 'kronologiske alder' med min påståede 'biologiske alder'. Jeg har forsøgt at lade være med at tænke ordet 'uvidenskabeligt', når hendes spørgsmål og præmisser ikke svarer til konklusionerne. (For næsten uanset, hvad min biologiske alder var, måtte jeg hellere detoxe rigeligt ...) Og jeg har valgt at opfatte hendes sprog som 'poetisk formidlende' i sætninger som: "Din mave taler i telefon med din hjerne."

Alligevel blev jeg ikke detox-fan. Jeg blev faktisk temmelig pissed, som man siger - og det er sikkert noget med affaldsstoffer, der ikke kan komme ud. Egocentriker-detoxen var i hvert fald en prøvelse for mit blodtryk, hvilket Hafsteinsdottir også sætter under ældefaktorer, åh nej!

For Hafsteinsdottirs livsmål er, at folk skal tro, at hun er yngre, end hun er. Og det ville sådan set være fint som en lille, personlig fiks idé, men nu har hun altså inviteret hele verden til at læse om den, og det kan den ikke bære. For der er kun én stjerne i Hafsteinsdottirs liv - og det er den afblegede 48-årige kvinde i hendes spejl, der spiser to spiseskefulde koldpresset ekstra jomfruolivenolie til hvert måltid sammen med kosttilskud købt på nettet, ligesom Hollywood-stjernerne gør det.

Frister unge fyre

Omsorgen hos den tidligere sygeplejerske virker begrænset. De kvinder, der hopper på kuren og nedsvælger Hafsteinsdottirs bizarre kosttilskud, advares ikke om, at deres nyrer eller andre organer måske ikke kan klare de store mængder af tilskudsvitaminer og mineraler, som denne detox kræver - og som langt overstiger de officielt anbefalede mængder. For slet ikke at tale om de kvinder, der udvikler kokosallergi eller andre eksotiske ensidigheder i detox-menuen. At Hafsteindottirs viden om motion og træning er overskuelig, forhindrer hende desuden ikke i udsagn som: "Undgå at kede dig selv ihjel til pilates eller at opgive dit løbeprogram for 10. gang." Lav bare ubeskrevne mavebøjninger med Thorbjörg i stedet for. Øh...

Men jo, jeg er da overvældet over Hafsteindottirs selvoppustede selvglæde. For som hun tilfreds skriver på side 12:

"Min hud er fast. Jeg kan stadig friste unge fyres blikke."

Og som hun tilføjer på side 123:

"Min gynækolog siger, at min bækkenbund er fast og spændstig som hos en 20-årig, min skede er fugtig, og jeg har lyst til sex."

Så er det vist på det rene: Detox and go to bed.

Fjern skæve muskler

Eller detox, go home? For hvad hvis jeg ikke tror på det ekstreme, men hellere bare vil justere dagligdagen en anelse? Hvad hvis jeg hverken spiser junkfood mandag til fredag eller er decideret monsterfed eller i absolut non-form? Og hvad hvis jeg endda kan fristes til at tænke, at jeg faktisk har det fint med min krop? Hvilken bog kan så drive mig ud i mere sundhed?

Boghandlerne har Kernesund Familie liggende i høje stabler, men den er skrevet af en detox-descipel, nemlig Hafsteinsdottirs ghostwriter. Så jeg vælger i stedet Sunde vaner hele livet - med Pilates og sund kost skrevet af pilatesinstruktøren Jessie Lee sammen med ernæringsterapeuten Margrethe Roelsen. Ambitionen er her at give læseren en fagligt funderet indsigt i kroppen - og i den tætte sammenhæng mellem, hvordan man træner og spiser, og hvordan man egentlig har det.

Her er intet om foryngelseskure. Til gengæld er der en jordnær, men også fængende og velskrevet intro til kroppens skelet og muskler, sådan set ud fra hvordan vi bevæger os til daglig - med vidunderligt klare Martin Bassett-tegninger til alle os, der ikke har hylder fyldt med anatomibøger, men som har erkendt sammenhængen mellem krop og sind for et stykke tid siden.

Det vrimler i hvert fald med aha-oplevelser omkring alt fra ømhed over lænden til påmindelsen om, at man ikke altid skal tale i telefon med den samme hånd, eller at det er fint at gå inden om legepladsen på vejen hjem fra børnehaven. For Pilates dyrker den naturlige bevægelse og bekæmper skævheder i kroppen - og justerer skader.

Som instruktør peger Lee logisk på kroppens linjer i øvelser, man kan lave på sit stuegulv, på sin kontorstol - eller i flyveren. Nej, det er ikke så sjovt som at gå til Pilates-undervisning eller enhver anden fornuftig slags gymnastik med en god underviser, selvfølgelig ikke, men det er meget realistisk og forrygende veldokumenteret som bog-pilates. Skrevet med et mærkbart ønske om at skabe eftertanke hos læseren.

Billederne er til gengæld herligt langt væk fra dagligdagens kompromiser. Henrik Stenberg har fotograferet to gudeskønne dansere i helt clean fotografier, hvor der er optimal orden i balancemusklerne. Og han har også skudt de mest æstetiske madopstillinger, der får tænderne til at løbe i vand, sådan à la 'to havtaskekæber med pincet'.

Spiser lidt langsomt

Medforfatteren Margrethe Roelsen byder nemlig på de lækreste opskrifter på meget overskuelige retter, der kan laves på en halv time - uden tilsætningsstoffer. Og hun formår at skrive om reelle alternativer til remoulade, som selv ungerne måske vil acceptere. Roelsen er dejligt uhysterisk med sine tre spise-L'er: "Lidt, langsomt og lidt af det hele."

Og hun har nyttige oversigter over f.eks. vitaminer og mineraler. Man bliver i godt humør af at læse denne bog, også selv om den ikke har strutnavler på forsiden. Og så får man faktisk lyst til at cykle ud at købe ind og lave god mad.

Lee og Roelsen vil altså hjælpe læseren til at styre kroppens udvikling hen over årene - uden smerter, overvægt og stress - ud fra deres fascination af "kroppens fantastiske og overraskende potentiale". Imens vil Hafsteinsdottir lære dig at drikke "sexy morgensmoothie" lavet af sojamælk, koldpresset, ekstra jomfruhørolie, licitin granulat og valleproteinpulver.

Men uanset, hvad du vælger at læse, så se dig lige i spejlet først. Du ligner sikkert en, der er omtrent så gammel, som du er ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ha-ha - hvad synes du?