Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Evig søgen efter de forsvundne

Intrigerne er medrivende og personerne har dybde i den seneste fortælling fra prisvindende Indridason, der dyrker langsomheden på fornem vis
Kultur
22. maj 2008
Intrigerne er medrivende og personerne har dybde i den seneste fortælling fra prisvindende Indridason, der dyrker langsomheden på fornem vis

Det er med god grund, at den islandske krimiforfatter Arnaldur Indridason er oversat til flere end 20 sprog og som den eneste har modtaget Glasnøglen for bedste nordiske krimi ikke bare én, men to gange. Han kan nemlig skrive, den gode islænding, og hans skildringer og personer er stærke og vedkommende, selv om - eller måske netop fordi - de synes meget islandske: lidt tavse og tungsindige.

Denne gang dykker Indridason ned i den islandske nutidshistorie med fundet af et skelet i søen Kleifarvatn. Vandet i søen er uforklarligt sunket, så et skelet efter mange år på bunden stikker op af sandet. Kraniet har tilsyneladende fået et voldsomt slag, og omkring halsen er tungt, russisk aflytningsudstyr bundet fast. Spørgsmålet er, om manden er en spion fra den kolde krig - et tidspunkt i historien, hvor Island var af stor militær interesse for både øst- og vestblokken.

Politimanden Erlendur Sveinsson - Indridasons faste opklarer - sættes på sagen, men han har ingen andre spor at gå efter end det russiske udstyr og en sort Ford Falcon, hvis indehaver på mystisk vis forsvandt på nogenlunde samme tid, som udstyret er fra. Med langsomme skridt arbejder han sig ind på skelettet.

Parallelt med efterforskningen af Erlendur - og kollegerne Sigurdur Oli og Elinborg - fortælles historien om den unge student Tomas, der i 60'erne studerede i det kommunistiske Leipzig, indbudt af kommunistpartiet som andre unge islandske socialister. Tomas er opfyldt af politiske drømme, men efterhånden som han bevæger sig ind under huden på det socialistiske samfund, finder han til sin store ulykke kun stikkeri, overvågning og anden gru. Det er vekselvirkningen mellem den østtyske udførelse af kommunismen og opklaringen i nutidens Island, der driver historien fremad.

Suges ned

Selve plottet er stærkt interessant, men det er særligt personerne, der giver liv til Indridasons moderne saga, og intrigen er således mere medrivende end egentlig neglebidende spændende. Helten, hovedpersonen Erlendur, er en sammensat person, der lever for sit politiarbejde med intuitionen som sit stærkeste våben, og som i endnu højere grad end andre nordiske politifigurer er en lettere dysfunktionel og indelukket person, der helst går sine egne veje.

Han har en forkærlighed for forsvundne personer, fordi han som barn mistede sin bror i en snestorm på et fjeld og endnu føler skyld over ikke at have reddet ham. Traumet om lillebroren er en stærk omend skjult drivkraft, og den evige, rastløse søgen er med til at hjælpe den stædige Erlendur på sporet af manden i søen.

Sprækker i dysterheden

Erlendurs privatliv er stort set ikke-eksisterende, og så alligevel: Siden han forlod sin kone og to små børn - der nu er voksne - har han levet alene. De voksne børn - den alkoholiserede søn Sindri og datteren Eva, der er narkoman - forsøger på forskellig vis at få et forhold til deres far, men uden det store held, både i denne roman som i de tidligere om politimanden. Erlendur er kort sagt klart bedre til sit arbejde end til nære relationer. Alligevel er der sprækker i dysterheden, for overraskende nok er han denne gang i færd med at indlede et kærlighedsforhold til en gift kvinde. Nye sider føjer sig således til den tavse mand, og der er fine nuancer i de andre personportrætter og en del humor, som gør, at man ikke helt går i sort.

Arnaldur Indridason skriver vidunderligt let - naturligvis godt hjulpet af en dygtig oversætter - så man suges ind og ned i den islandske søs hemmeligheder med fornøjelse. Men der er ikke meget action over sagen, snarere er det langsomheden, han dyrker, og det gør bestemt ikke noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her