Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ny film: Et knust hjerte

Kultur
9. maj 2008

Umiddelbart er der langt fra Wong Kar-Wais seneste film, den charmerende, men også lidt banale My Blueberry Nights – hans første på engelsk – til de sensuelle, elegante kærlighedsdramaer, han har lavet i Hong Kong, ikke mindst In the Mood for Love (2000). Men der er dog klare paralleller i Kar-Wais udforskning af kærlighedens væsen og mænd og kvinders forhold til hinanden.

My Blueberry Nights, der kun kommer ud på dvd i Danmark, følger en ung kvinde, Elizabeth (den sødmefyldte sangerinden Norah Jones i sin første filmrolle), på en tur på tværs af USA og tilbage igen – fra New York til Las Vegas. Lizzie eller Beth, som hun også kalder sig, lider af et knust hjerte, og selv om hun i New York bliver venner – og måske mere – med den sympatiske barejer Jeremy (Jude Law), tager hun alligevel ’flugten’ og rejser fra by til by, mens hun forsøger at finde sig selv.

Gudbenådet stilist

Undervejs møder Elizabeth en række mennesker, der er om muligt endnu mere ulykkelige og i vildrede end hun selv, og får således sat sin egen eksistens i relief.

Der er den fordrukne politimand Arnie (formidabelt spillet af David Strathairn), som er så ulykkelig over, at hans kone (Rachel Weisz) har forladt ham, at han ikke længere kan finde ud af at fungere i ædru tilstand.

Og der er en barsk pokertøs (dejlige Natalie Portman) med et mere problematisk forhold til sin gambler-far, end hun lader omgivelserne vide.

Norah Jones’ Elizabeth er filmens mindst interessante karakter, men det synes at være en pointe, at Wong Kar-Wai lader hende spejle de skårede eksistenser, hun møder på sin tur, og som alle lærer hende et og andet om livet og kærligheden.

Wong Kar-Wai er en gudbenådet stilist, der sammen med sin nye fotograf, Darius Khondji, har skabt en smuk og poetisk visuel fortælling, der er fuld af slowmotion, mættede farver og kornede billeder, synes at ånde og bevæge sig i samme rytme som musikken og personerne og det amerikanske landskab.

Indimellem føler man sig næsten hensat til David Lynch-land – bare uden de foruroligende undertoner.

cmc@information.dk

My Blueberry Nights. Instruktion: Wong Kar-Wai. Manuskript: Lawrence Block. Region 2. Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her