Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Rejser i et syret univers

Scarlett Thomas har skrevet en eventyrlig roman, der har det hele - måske bortset fra en pointe
Homøopatisk. Hovedpersonen Ariel finder en opskrift på en mikstur i en gammel bog. Hun er ikke sen til at blande og drikke for så at sige farvel til virkeligheden og goddag til en ganske anden dimension kaldet troposfæren.

Homøopatisk. Hovedpersonen Ariel finder en opskrift på en mikstur i en gammel bog. Hun er ikke sen til at blande og drikke for så at sige farvel til virkeligheden og goddag til en ganske anden dimension kaldet troposfæren.

Matt Bernius

Kultur
29. maj 2008

Engang skrev Scarlett Thomas kriminalromaner, som hun i dag ikke er særligt stolt af. Siden blev det til fire værker, der vist nok alle kredser om pubertære problemer blandt slackere og efter sigende er fortalt i en umanerlig humoristisk og intelligent tone.

Ja, jeg har ikke læst nogen af hendes bøger, men som de fleste andre, der interesserer sig blot en smule for britisk litteratur, har jeg naturligvis ikke undgået at bemærke den blot 36-årige brites navn, der optræder på de fleste seriøse lister over Englands bedste yngre forfattere.

Af samme grund har jeg haft store forventninger til The End of Mr. Y, der nu kommer til landet i Ninna Brenøes imponerende oversættelse og med en større kreds kultdyrkende fans i ryggen.

Mr Y's forbandelse blander sci-fi-, fantasy- og thrillerelementer i en detaljerig, atmosfæremættet og inciterende historie om Ariel Mantos forsøg på at få styr på bogen Mr. Y's forbandelse fra 1893, som der hviler en forbandelse over.

Alle, der har læst den, er døde, og det samme er Ariels vejleder på universitetet, i hvert fald er han forsvundet. I en antikvarboghandel finder Ariel til gengæld den omtalte bog, der efter sigende ellers kun findes i ét eksemplar i en bankboks i Tyskland.

Hjemme på sit tarvelige værelse begynder hun at læse, og da hun erfarer, at bogen gemmer på en opskrift på en homøopatisk mikstur, blander Ariel selvfølgelig væsken med hjælp fra en ung præst, som hun har forelsket sig i.

Denne første del af romanen er båret af Thomas' skildring af den omkring 30-årige promiskuøse, smådestruktive og helvedes intelligente Ariel, der lever på sultegrænsen, fordi hun bruger sine penge på cigaretter, benzin og kaffe og ikke meget andet for at få tid og råd til sin lidenskab, at læse tykke og kloge bøger - eller som hun selv siger det:

"Dette virkelige liv er et sted, hvor man tit løber tør for penge og derefter for mad. Dette virkelige liv er ikke at have centralvarme. Dette virkelige liv er fysisk. Så foretrækker jeg bøgerne: selve usynligheden af deres indhold, af deres tanker, idéer, deres billedverden. Lad mig blive en del af en bog; jeg vil give hvad som helst for at opnå det."

Som et computerspil

Af samme grund tøver Ariel ikke med at skylle sin mikstur ned, hvorefter hun bevæger sig ind i en anden dimension, der minder om et Matrix-inspireret computerspil kreeret af Umberto Eco og David Lynch i fornøjeligt fællesskab.

Troposfæren kaldes dette syrede univers, hvor man kan bevæge sig rundt i andre menneskers bevidsthed - og dyrs; det vrimler med mus i bogen - og i forskellige tidsaldre. Ariels ønske syntes med andre ord at være gået i opfyldelse, men hvad er prisen, og hvorfor har hun CIA i hælene?

Holder man hovedet koldt, når Thomas sender Ariel og hendes omgangskreds af sted på diverse filosofiske diskurser, og har man eventuelt Den lille kemiker klart i erindringen, vil Mr. Y's forbandelse begejstre fra start til slut.

Siderne sprudler af fortælleglæde, vid og spænding; dog er det, som om Scarlett Thomas har lidt for mange gode ideer om videnskab og religion ude at svømme på én gang (sådan har jeg det i øvrigt også med de navne, der roser Mr. Y's forbandelse på bagsiden af romanen: Douglas Coupland, Philip Pullman og Jonathan Coe. Så måske er det bare mig, der er noget galt med, når jeg så fandens gerne vil have, at indfald og interessante diskussioner har en pointe), og blandt andet derfor sad jeg efter endt læsning tilbage med ét stort spørgsmål: Hvad er meningen?

Svaret fås måske ved næste gennemlæsning af Mr. Y's forbandelse - for tæl blot mig med i kredsen af dem, der vil dyrke Scarlett Thomas' roman fremover.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her