Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Bergens Bogart

Kultur
6. juni 2008

Det var kun et spørgsmål om tid, før også den norske krimiforfatter Gunnar Staalesens privatdetektiv, Varg Veum, fandt vej til biograferne. Og selv om de fire film, der indtil videre er blevet produceret - og som nu kan fås på dansk dvd - i intensitet og spil ikke helt kan leve op til serien om Beck eller de første film om Wallander, er de værd at stifte bekendtskab med.

Det skyldes bl.a. Trond Espen Seim, der spiller Varg Veum, en tidligere socialarbejder, der ikke kan lade være med at involvere sig personligt i de sager, han efterforsker. Det giver filmene en vis tyngde og Veum problemer - både med the bad guys, som der er en del af i Bergen, hvor bøger og film foregår, og med politiet, ikke mindst Hamre, som spilles med tyngde og et glimt i øjet af en af mine norske favoritter, Bjørn Floberg.

Det tiltalende ved Seims Varg Veum er, at han bestemt ikke er nogen actionhelt, men et ganske almindeligt menneske uden de store sociale færdigheder, men med en veludviklet retfærdighedssans, et mindre alkoholproblem og en uheldig evne til at være sarkastisk på de forkerte tidspunkter.

Varg Veum-filmene er instrueret af nogle af Norges unge, fremadstormende filmskabere - bl.a. Erik Richter Strand og Morten Tyldum - og visuelt får de meget ud af de smukke omgivelser i og omkring Bergen, som står i stærk kontrast til de grimme ting, der sker i byen.

Varg Veum: Bitre blomster, Tornerose, Din til døden, Faldne engle. Instruktion: Ulrik Imtiaz Rolfsen, Erik Richter Strand, Erik Richter Strand, Morten Tyldum. Norsk. Region 2. SF-Film. Foto: SF-film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her