Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Besindigt bekendtskab i Betlehem

Lidt for nem intrige i en ellers fin bog om det palæstinensiske problem
Kultur
1. juli 2008

Måske fortæller det lille forord fra bogen bedst, hvorfor krimien Kollaboratøren fra Betlehem har noget for sig:

"Alle de beskrevne forbrydelser i denne roman er baseret på virkelige begivenheder, der har fundet sted i Betlehem. Selv om personernes identitet og en del af oplysningerne om dem er blevet ændret, begik gerningsmændene deres mord på den her omtalte måde, og de, der blev dræbt, er døde."

Sådan. Ikke så meget pjat. Og formentlig er det også netop derfor, at man er underholdt undervejs, trods et lidt for gennemskueligt og dermed tamt plot. Hovedpersonen Omar Yussef er nemlig skåret over en virkelig person, og han er lige så fuld af facetter, som rigtige mennesker er, at man er i godt selskab trods alt.

Bogens Omar Yussef er en midaldrende, palæstinensisk lærer, der underviser kristne og muslimske børn i historie på FN's pigeskole i Betlehem.

Yussef er en veluddannet og besindig mand - en moralsk helt i en ond verden - men han forsøger så ihærdigt at holde sig fri af de interne opgør mellem forskellige palæstinensiske organisationer, at elevernes forældre klager over ham - de er nemlig mestendels uuddannede mennesker, der støtter de militante frihedsbevægelsers propaganda.

Yussef vil hellere lære sine elever, at historien er vejen til forståelse mellem mennesker end at opildne dem til had mod israelerne. Yussef, der er ikke-troende muslim ud af en respekteret klan, er tidligere alkoholiker og ryger og har derfor et svækket helbred, der giver ham problemer, når han skal til at lege amatørdetektiv. Og det kommer hurtigt et par kapitler henne i bogen med det første mord på en ung palæstinensisk frihedskæmper, Louai Abdel Rahman.

Planlagt syv bind

Yussefs gamle mønsterelev, den kristne George Saba, bliver beskyldt for at være den kollaboratør, der har sørget for at israelerne kunne slå Rahman ihjel, så Saba arresteres, og ingen er i tvivl om, at han vil få en dødsdom for sagen.

Yussef er - som de fleste andre - sikker på, at Saba er uskyldig, men han er den eneste, der kaster sig ud i forsøget på at bevise George Sabas uskyld. Han har en klar mistanke om, at det er al Aqsa Martyrernes Brigader, der har angivet Saba, og at den rigtige kollaboratør skal findes i deres rækker. Saba har nemlig kort forinden lagt sig ud med topfolk i Brigaderne, der er begyndt at bruge hans hustag, når de om natten skyder mod israelerne hen over dalen. Saba er bekymret for sin families liv, når israelerne skyder tilbage, så han går op på taget for at true dem til at forlade taget. Kort efter det bliver Saba så altså arresteret som kollaboratør.

Da den myrdede Louai Abdel Rahmans unge hustru umiddelbart efter mandens død også findes myrdet, går Yussef for alvor i gang med detektivarbejdet. Og langsomt, men sikkert, løser den besindige Yussef gåden om mordet og finder Sabas banemand.

Lidt mere avanceret, tak

Men det væsentlige er, at han undervejs er et fint selskab, og at han introducerer læseren for den brutale palæstinensiske hverdag med de blodige interne problemer. Samtidig giver bogen også et andet og mere fortættet blik på mellemøstkonfliktens dilemmaer og den arabiske kultur. I forfatteren Rees optik er det tydeligvis al Aqsa Martyrernes Brigader, der er skyld i, at resten af befolkningen kommer under israelsk beskydning, for det er Brigaderne, der har den egentlige magt i Betlehem. Dermed bestemmer de også, hvad det palæstinensiske politi i området kan udrette. Men den politiske situation i Betlehem er lige indforstået nok beskrevet. Rees tager det for givet, at læseren ved alt om det palæstinensiske selvstyre og konflikten mellem de to parter.

Matt Rees er med Kollaboratøren fra Betlehem blevet en velanset krimiforfatter over hele verden, og han har indtil videre planlagt at skrive en serie om Omar Yussef på i alt syv bind. Det skal han være velkommen til, for han ved, hvad han taler om: Rees dækkede i mere end et årti som journalist Mellemøst-konflikten, senest som leder af Time Magazines Jerusalem-bureau.

Fortællingen og personerne er - som han selv skriver i forordet - tæt på virkeligheden, og det giver ekstra nerve til det hele. Kun kunne man ønske, at krimiplottet bliver en smule mere avanceret næste gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her